Сертификати истичу, четврта доза на чекању

Стручни комитет за имунизацију још није донео одлуку о увођењу четврте, бустер, дозе вакцине против ковида 19 у Србији јер су чланови овог тела закључили да у овом моменту нема довољно доказа о користи од примене још једног цепива, сазнаје „Политика”. На састанку који је одржан прекјуче лекари су дискутовали о приоритетним групама за које би могла да буде препоручена четврта доза. Предложено је да се, када се буде доносила дефинитивна одлука, још једном анализира садашњи став – да поново буду вакцинисане особе с примарним и секундарним имунодефицијенцијама које су примиле само две дозе цепива, особе старије од 60 година и запослени у здравственим установама. Када ће коначна одлука о томе бити донета за сада се не зна, али ће то свакако морати да буде у најскоријем периоду јер по садашњим правилима особама које су вакцинисане с три дозе зелени сертификат важи 210 дана. Тај период важења сертификата ускоро истиче људима који су летос вакцинисани трећом дозом.

У неким земљама имунизација четвртом дозом увелико траје. Министарство здравља Израела препоручио је да влада обезбеди четврту дозу за све пунолетне Израелце, под условом да су примили трећу дозу или се опоравили од ковида 19. Одлука је донета пошто је министарство саопштило да четврта доза, односно друга бустер доза вакцине, штити шездесетогодишњаке и остале старије грађане три пута ефикасније ако је реч о тешкој болести и два пута више када се ради о инфицирању омикроном. Четврта доза се може примити најраније четири месеца после треће.

Прелиминарни резултати студије Медицинског центра Шеба показали су да иако четврта доза повећава ниво антитела у крви, не изгледа да може да заштити у високој мери од омикрона.

Како за „Политику” истиче професор др Тања Јовановић, вирусолог и члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, требало би размислити о увођењу четврте дозе за старије од 60 година и људе са оштећеним имунитетом и хроничним болестима, јер ће их то заштитити од тешке клиничке слике уколико се заразе.

– Ја сам се заразила упркос високом нивоу антитела и ћелијском имунитету, а примила сам три дозе вакцине. Лежим код куће и дефинитивно ме је вакцина заштитила од теже форме болести. Омикрон не доноси само обичну прехладу, то треба нагласити, јер на сопственом примеру видим колико те „обори”. Мислим да од оболевања не може да нас заштитити ни четврта ни било која доза, јер омикрон пробија имунитет – истиче др Јовановић.

И професор др Зоран Радовановић, епидемиолог, каже за наш лист да би четврту дозу требало одобрити за угрожене категорије – старије људе и хроничне болеснике.

– Негде се она одобрава за људе старије од 60, негде за оне који имају више од 80. Требало би размислити о тој граници, али и имати у виду колике залихе вакцина имамо. Не може да се донесе једна таква одлука па да се испостави да немамо довољно вакцина. Сигурно имамо доста цепива, али некима већ истиче рок. Очекујем да ће се одлука о четвртој дози донети за две-три недеље. На пример, ја сада улазим у шести месец од када сам добио трећу дозу и за месец дана нећу моћи да имам зелени сертификат, а има оних којима је он већ истекао. Зато морају неке одлуке брзо да се донесу – сматра др Радовановић и подсећа да су компаније „Фајзер” и „Бионтек” започеле клиничко испитивање вакцине против омикрон соја и да има најава да ће се на тржиштима појавити у марту.

– Требало би сачекати појаву те вакцине, а можда премостити период, док она не стигне, с постојећим залихама цепива – додаје наш саговорник.

Међутим, доста грађана сматра да су се беспотребно имунизовали јер су добили корону други или трећи пут. Професор Радовановић на то одговара да је велика разлика ако ковид 19 добију вакцинисани и невакцинисани.

– Вакцинисани имају заштиту од заражавања од 30 до 40 одсто. Али, заштита од хоспитализације износи 80 одсто. Постоји разлика у процентима у зависности од тога ко је коју вакцину добио и колико је прошло времена од друге, односно треће дозе. Људи су стекли погрешан утисак да је омикрон јако благ вирус. А у ствари, он је само 25 одсто блажи од делта варијанте. Овај сој короне код вакцинисаних даје блажу клиничку слику, али не и код већине невакцинисаних. Вакцина спречава да особа доспе у јединицу интензивне неге и умре, и то у веома високом проценту. Треба имати на уму да пандемија још није готова и тек од идућег пролећа ће постати ендемска болест. Треба се чувати – додаје др Радовановић.

Али, зашто онда неке земље у Европи попуштају епидемиолошке мере ако још нисмо близу краја пандемији? Радовановић сматра да је то због тога што је у већини држава огроман број грађана вакцинисан, на пример у Португалији или Ирској, а у Србији нисмо „добацили” ни до 50 одсто имунизоване укупне популације.

И док чекамо на одлуке о будућој вакцинацији, очи стручњака су упрте у појаву новог соја вируса, односно подврсте омикрона БА.2. У Данској, Великој Британији и још четрдесетак земаља овај вирус се проширио, иако још није сасвим јасно какве има карактеристике.

Француски епидемиолог Антоан Флао изјавио је за новинску агенцију АФП да их изненађује брзина којом се ова подврста, која у великом обиму циркулише у Азији, проширила у Данској.

Инфекције подврстом БА.2 до сада нису имале тежи ток од подврсте БА.1. Истовремено, страхује се и од појаве комбинованог соја омикрона и делте.

Немачки вирусолог Кристијан Дростен сматра да би се спајањем делте с једном од подврста омикрона могао развити још опаснији вирус. Нарочито би могла да буде опасна рекомбинација вируса који би носио спајк-протеин омикрона, а остатак генома од соја делта. Омикрон има одређене мутације на површинском протеину, такозваном спајк протеину, уз помоћ којих лакше може да заобиђе имуносистем организма.

Један научник с Кипра је известио и да постоји још једна врста короне – делтакрон, иако су научници оставили могућност да је у том случају дошло до грешке.

Бустер доза смањује пријеме у болнице

Да су наши стручњаци донели добру одлуку када су увели давање треће дозе, сведоче и светске анализе јер су захваљујући томе многи животи спасени. Стопа хоспитализације од последица ковида 19 могла би да се смањи за најмање пола милиона становника, захваљујући имунизацији бустер дозом вакцине, саопштио је Европски центар за контролу и превенцију болести. – Тренутна примена бустер дозе која је постигнута почетком јануара могла би да смањи будуће пријеме у болнице за 500.000–800.000 у Европи – наводи се у саопштењу ове организације, преноси агенција Ројтерс. Ове бројке се односе на 27 земаља чланица Европске уније и Норвешку, Исланд и Лихтенштајн. Тренутно је око 70 одсто популације ЕУ од 450 милиона становника у потпуности вакцинисано, а половина њих је примила бустер дозу вакцине. У центру сматрају да ће, уколико се појача програм вакцинације бустер дозом на све већ вакцинисане особе, моћи да се смањи пријем у болнице за још 300.000–500.000 особа.

– Иако се у неким европским државама чини да је врхунац пандемије недавно достигнут, пандемија још увек није готова – поручила је, преноси Танјуг, европска комесарка за здравље Стела Киријакидес.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Town of Strathmore waives transfer to tax fee on past due utility accounts thumbnail

Town of Strathmore waives transfer to tax fee on past due utility accounts

By John Watson, Local Journalism Initiative ReporterStrathmore TimesThu., Jan. 27, 2022timer2 min. readThe Town of Strathmore is waiving the transfer to tax fee for the balance of 2022 on past-due utility accounts. Lisa Gregory with the Town of Strathmore Corporate Services explained that given the current circumstances surrounding COVID-19, it would be unwise to continue…
Read More
Costa Rica exigirá visa a los venezolanos thumbnail

Costa Rica exigirá visa a los venezolanos

La Dirección General de Migración y Extranjería de Costa Rica publicó este miércoles 17 de febrero la circular DG-0001-02-2022-DG-AJ en la que solicita visa a los venezolanos que deseen ingresar al territorio de Costa Rica. La medida fue publicada en el Diario Oficial La Gaceta de Costa Rica como el alcance Nro. 33 de la…
Read More
Opposites overcome?  Laschet does not want to give up "Jamaica" yet thumbnail

Opposites overcome? Laschet does not want to give up “Jamaica” yet

Ein erstes Treffen zwischen Union und Grünen blieb ohne große Erkenntnisse. Die Union sei bereit für ein Bündnis, muss nun abwarten, wie sich Grüne und FDP entscheiden. Nach dem Abschluss einer ersten Reihe von Sondierungsgesprächen in Deutschland hat die Grünen-Spitze nun interne Beratungen angekündigt, wie es weitergehen soll. Die Grünen und auch die FDP würden…
Read More
Νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, ο Γιώργος Τσικαλάς thumbnail

Νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, ο Γιώργος Τσικαλάς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 02.02.2022, 09:50 efsyn.gr Ο νεοπροαχθείς αρχιπύραρχος, Γιώργος Τσικαλάς θα ηγηθεί των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης όπως προέκυψε από τις κρίσεις.Σύμφωνα με την απόφαση, νέος Γενικός Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης αναλαμβάνει ο νεοπροαχθείς αρχιπύραρχος Γιώργος Τσικαλάς ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετούσε από τη θέση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου.Στο βαθμό του Αρχιπυράρχου προήχθη ο…
Read More
UAE to host Asia Cup 2023 final if Team India qualify: Report thumbnail

UAE to host Asia Cup 2023 final if Team India qualify: Report

Last Updated: 16th February, 2023 21:20 IST Asia Cup was initially allotted to Pakistan and was scheduled in September this year but BCCI Secretary Jay Shah, announced India will not travel to Pakistan. Image: AP In a possible solution to the Asia Cup logjam, Pakistan may remain the host and India could be offered to
Read More
DCMS data reform consultation thumbnail

DCMS data reform consultation

Consultation proposals relating to the Office of the Biometrics and Surveillance Camera Commissioner. On 10 September, DCMS launched a consultation on reforms to the UK’s data protection regime. As part of this, the consultation outlines that the government is considering legislative changes to streamline and clarify rules on police collection, use and retention of biometric…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share