Boğaz Ağrısına 10 Etkili Öneri! 

Dünyanın pek çok ülkesinde vaka sayısında rekor düzeyde artış sebebi Omicron varyantının en sık, ilk görülen belirtilerinden biri boğaz ağrısı! Uzmanlar son günlerde boğaz ağrısının görülme sıklığında 3 kat artış olduğu mutlaka hekime başvurmak gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü soğuk algınlığından gribe, faranjitten bademcik enfeksiyonuna kadar pek çok hastalık boğaz ağrısına neden olur. Hekime danışılmadan çeşitli yöntemlerle boğaz ağrısını gidermeye çalışmak hastalığın şiddetlenmesine, tedavi süresinin uzamasına neden olabilir.

Dr. Mahmut Ozan Fındık

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı

Covid19’un en hızlı yayılan Omicron varyantında ilk görülen belirtilerden biri boğaz ağrısı! Grip, faranjit, bademcik enfeksiyonu gibi birçok hastalık boğaz ağrısı yapabilir. Altta yatan hastalığa göre tedavi belirlenir. Boğaz bölgesinde yanma, kuruluk, çizilme, tahriş olma hissi, yutkunma olduğunda mutlaka hekime başvurulmalıdır. 

Kapalı ortamlardan kaçının! 

Kapalı ortamlarda yetersiz hava sirkülasyonu nedeniyle virüsler havada asılı kalır. Kişiler birbirlerinin nefesini daha fazla solur, daha fazla yüz yüze gelir, virüslerin yayılmaları için uygun ortam oluşur. Sonucunda da boğaz ağrısına yol açabilen hastalıklar gelişebilir. Bu nedenle kapalı ortamlarda fazla zaman geçirmeyin ve maskenizi asla çıkarmayın. 

Bol bol su için

Boğaz ağrısına karşı her gün düzenli olarak bol bol su içmek çok önemli. Su içmek vücudun, dolayısıyla hava yollarının nemli kalmasını sağlar. Bolca su içildiğinde boğazdaki kuruluk ve virüs ile bakterilerin boğazda tutunmaları önlenebilir. Böylece boğazdaki tahriş azalır, varsa mukus daha kolay çözülebilir. Dolayısıyla her gün 2-2,5 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin. Boğazın kurumaması için suyu gün içinde yudum yudum içmeye dikkat edin.

Sigara, alkol ve kafeine dikkat!  

Vücutta herhangi virüs veya bakteri olmasa bile sigara içmek veya dumanına pasif olarak maruz kalmak boğazda tahriş yaparak ağrıya neden olabilir. Sağlık için asla sigara içmeyin, içilen ortamlarda da bulunmayın. Dikkat edilmesi gereken başka önemli konu da alkol tüketmemek, kafeini sınırlandırmak olmalıdır. Bunun nedeni ise alkol ile kafeinin vücuttan su atılımına, bunun sonucunda da boğazın kuruyarak boğaz ağrısının artmasına neden olabilmesi. Ayrıca alkol ve kafein reflüyü tetikleyerek boğazdaki tahrişin daha da artmasına yol açabilir.

Bu besinlerden uzak durun

Reflü hastalığı da boğaz ağrısının sebepleri arasında yer alır. Bu nedenle reflü yapan besin ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Dolayısıyla çikolatayı, baharatları ve yağda kızartılmış besinleri fazla tüketmekten kaçının. Mideni çok fazla doldurmamak için yemekleri az porsiyonlar halinde tüketin. Yatmadan en az 3-4 saat önce sıvı ve katı gıda tüketimine de son verin.

Odanın nem oranını ayarlayın! 

İç mekanlarda havada yeterli nem olmaması da boğazda kuruluğa ve bunun sonucunda da boğaz ağrısının şiddetlenmesine neden olabilir. Düşük nem oranı (yüzde 35-40) virüs ve bakteriler için uygun ortam sağlar. Dolayısıyla odanın nem oranı ortalama yüzde 65 olmasına dikkat edilmelidir. Çok yüksek olduğunda akar ve mantarlar için ideal ortam oluşur.

Çevresel faktörler de önemli! 

Evcil hayvan kepeği ile tüyü, küf, toz, polen, bazı temizlik malzemelerinin kimyasal buharı gibi nesnelere karşı oluşan alerjiler, boğaz ağrısına yol açabilir. Alerji sorunundan yakınan kişi bu çevresel faktörlerden mümkün olduğunca uzak durmalıdır.

Doğal Yöntemler

İyotsuz tuzla gargara 

Gargara yapmak, pastil çeşitleri, hafif ağrı kesiciler boğaz ağrısına karşı etkilidir. Kaynamış bir bardak suyun içine bir çay kaşığı kadar iyotsuz tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz. (İyot boğaz ve ağızda yanma hissi oluşturur) Bu yöntem boğazda bozulan pH oranının düzelmesine yardımcı olarak; bakteri, virüs ile mantarların üreme ve yaşamaları için uygun ortamın oluşmasını engeller. Ayrıca boğazda şişliğin hafiflemesi ve mikropların yok olmasına karşı da etkilidir. Boğaz ağrısında gargara sabah, öğlen, akşam olmak üzere günde 3 kez uygulanabilir. 

Elma sirkesiyle gargara 

Elma sirkesi asidik yapısıyla mukusun daha kolay çözülmesine yardımcı olur. Böylece bakteri-virüslerin yayılmalarını önleyebilir. Dolayısıyla boğaz ağrısında bir fincan ılık suyun içine eklenen 2 çorba kaşığı elma sirkesiyle, günde 3-4 kez gargara yapabilir. Ancak gargarayı gereğinden fazla yapmamaya dikkat edin, çünkü mide hasarı ve reflü problemlerine sebep olarak boğaz ağrısını tetikleyebilir. 

Bir tatlı kaşığı ballı zencefil

Zencefil anti bakteriyel ve anti inflamatuar etkisiyle boğaz ağrısının hafiflemesine yardımcı olur. Balın içeriğindeki propolis gibi maddeler de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Ayrıca bal boğazı kaplayarak yumuşatır, değdiği noktalarda virüs ile bakterilerin tutunmasını yavaştır. Sabahları bir tatlı kaşığı balın içine az miktar, örneğin yarım çay kaşığı toz zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak dikkat! Bal içerisinde yer alan şekerden dolayı kan şekerinin yükselmesine yol açtığı için diyabet hastaları için risk oluşturur. 

Ihlamur, ada veya nane çayı 

Ihlamur, papatya, ada veya nane çayı da boğaz ağrısına karşı etkilidir. Boğazı nemlendirmelerinin yanı sıra anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-viral özellikleri sayesinde boğaz ağrısının hafiflemesine katkı sağlar. 

Post Views: 451

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Researchers find way to block advances of Listeria infections thumbnail

Researchers find way to block advances of Listeria infections

Researchers in Australia have made a discovery that could help to add options when treating Listeria infections. Scientists at the University of Queensland have found a way to block Listeria from making the virulence proteins that allow bacteria to survive and multiply in immune cells. The hope is the findings, published in the journal PLOS…
Read More
I Radically Accepted My Breast Cancer thumbnail

I Radically Accepted My Breast Cancer

Breast cancer put my body through A LOT:Eight rounds of chemotherapyOne lumpectomyNine lymph nodes removedSix weeks of radiationA year of medication to help keep the cancer from coming backAfter all of that, my body was different.There was the dip of my right nipple from my lumpectomy, numbness in my upper right arm, a circular scar…
Read More
לראשונה ב"אסותא": ניתוח להחלפת ברך באמצעות רובוט מדור חדש thumbnail

לראשונה ב”אסותא”: ניתוח להחלפת ברך באמצעות רובוט מדור חדש

ארבעה ניתוחי הבכורה של החלפת ברך באמצעות רובוט VELYS מהדור החדש הסתיימו החודש בהצלחה בבית החולים אסותא ברמת החייל בתל אביב ובאסותא ראשון לציון. הרובוט החדשני וקטן המימדים של "דפיו סינתס", חברת האורתופדיה של "ג'ונסון אנד ג'ונסון", מאפשר לכל מנתח להתאים את שיטת הניתוח האישית שלו והשימוש בו מתבצע ללא צורך בהדמיית CT לפני הניתוח.…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share