Çene Botoksuna İlgi Niçin Arttı?

Günümüzde kozmetik botoks ile çene botoksu uygulaması yarışır hale geldi. Uzmanlar nedenin; pandeminin kişi üzerinde yarattığı stres sonucu diş sıkma vakalarındaki artış olduğuna dikkat çekiyor. Diş hekimlerinin yönlendirmesi, hastanın da talebi ile tedavi amaçlı uygulanan çene botoksu aynı zamanda güzelleştiriyor, rahatlatma sağlıyor, diş sağlığını da koruma altına alıyor.

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay

Dermatolog

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Başhekimi

Stresli kişilerde vücuttaki en güçlü masseter (çene) kası kasılır. Çeneyi de hareket ettiren bu güçlü kasın kasılması gerginlik, çene, baş ve şakaklarda ağrıya aynı zamanda kalitesiz uykuya neden olur. Tüm bunlar aile, iş, sosyal yaşamı olumsuz etkiler. 15 yıla yakın süredir uygulanan Masseter- Çene Botoksu bu tür rahatsızlıkların tedavi yöntemlerinden biriydi. Ancak günümüzde pandemi ile insanda artan stres yükü sonrası çene botoksuna talep arttı.

Stres, gerginlik, anksiyete ile eklemdeki kasılmaya bağlı olarak dişler otomatik birbirine kitlenir. Çiğneme kası aynı zamanda vücudun en güçlü kası olduğu için diş yüzeylerine tonlarca yük biner. Bruksizmi yani uyanıkken ya da uykudayken bilinçsizce diş sıkma, gıcırdatma, bastırma sonrası diş minelerinde harabiyet, dişte kırılma, zedelenme, aşınma meydana gelir. Çene botoksu ile küçük dozlarda botulinum toksini doğrudan masseter kasına (çeneyi hareket ettiren büyük kas) enjekte edilerek, çenenin sıkılması durdurulacak kadar zayıflatılır.

Maskülenlik yerine feminen görüntü

Çene kaslarında ilerleyen zamanla birlikte oluşan hacimsel daralma, azalma yuvarlak yüz şeklini ovalleştirir. Çene kaslarına yapılan botoks ile yüzün oval hali şekillendirilir. Ayrıca Asya ya da Uzakdoğulu kişiler yuvarlak yüz tiplerini ovalleştirmek için çene botoksunu yaptırır.

Erkeklerde çene yapısı daha sert olduğu için yüz hatları daha maskülen, daha belirgindir. Kadınlarda ilerleyen zamanlarda bu görüntü oluşabilir. Çoğu kadın bu maskülen görüntüyü sevmez. O bölgeyi zayıflatarak daha feminen, kadınsı görünüme kavuşmak ister bunun için de için çene botoksunu tercih eder.

Covidin diş sıkmaya etkisi dolaylı oldu…

Pandemi sırasında kişilerdeki stres yükü arttı. Bilinmeyen, devamlı değişen, çok hızlı bulaşan, tam mekanizması çözülemeyen, kesin tedavi, tedavi sonrası gelişecek tabloları bilinmeyen bir virüsle karşı karşıya kaldık. İlk zamanlarda evlerde kapalı kalma, sosyalleşememe, çok sayıda insanın işini, gücünü, ekonomik rahatlığını kaybetmesi sonucu doğal olarak diş sıkma vakalarında artış yaşandı.

Kozmetik amaç ikinci plana düşmek üzere.

Çene botoksu 15 yıldır uygulanıyor olmasına rağmen son iki yılda çok yoğun talep oluştu. Kozmetik amaçlı yani yüz-kırışıklık botoksu kadar neredeyse talep edilir hale geldi. Eskiden hastalar sadece yüz-kırışıklık- kozmetik amaçlı gelirken şimdi diş hekimi sonrası tedavi amaçlı çene botoksu için gelmeye başladı.

Diş plağı mı çene botosu mu?

Yoğun stres yaşan kişilerde maalesef diş plağı ve çene botoksu birlikte ancak yeterli oluyor. Çoğu hastanın rahat uyumak için botoks sonrası diş plağından kurtulma şansı yüksek.

Kozmetik botoks 5-6 ay kullanılırken, çene kası çok güçlü olduğu için botoksun geriye dönüşü biraz hızlıdır. 4-5 ayda sonra eski haline dönebilir. Ancak yapılan işlem sayısı artıkça çene kaslarında gevşeme olur. Bir-kaç işlem tekrarı sonrası kullanım süresi uzayabilir.

Tecrübeli- uzman kişiler tarafından yapılmalı

Kasın gevşemesi gerekir, tamamen durursa çiğneme, konuşmada sorun yaşanır. Bu nedenle işlem tecrübeli- uzman kişiler tarafından uygulanmalıdır. Belli kurallar dahilinde, belli anatomik bölgelere yapılmalı, kas dışına taşmamalıdır. Farklı kaslara giderse yüzde asimetri bozulur, ağızda kayma, asimetrik gülüşe neden olabilir.

Uygulama sonrası daha az diş sıkıldığı için daha rahat uyumak mümkün olacak bu da beraberinde kaliteli uykuyu getirecek. Günlük hayattaki rahatlık aile-iş-sosyal hayatına yansıyacak. Yani kişi bir uygulama ile hem sağlıklı hem mutlu hem de istediği yüz hatlarına sahip olacak.covid ve çene botoksu

Post Views: 377

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
A Person in Maine Has Died From a Rare Tick-Borne Illness thumbnail

A Person in Maine Has Died From a Rare Tick-Borne Illness

As we welcome the return of warmer weather, it’s important to be aware of ticks—and all the potential risks they carry—as you make the most of the great outdoors. On Wednesday, the Maine Center for Disease Control and Prevention (Maine CDC) announced that a resident of Waldo County, Maine, passed away after contracting Powassan virus,…
Read More
‘American Diagnosis’ Episode 2: Reclaiming Native Food Traditions to Nourish Indigenous People thumbnail

‘American Diagnosis’ Episode 2: Reclaiming Native Food Traditions to Nourish Indigenous People

Can’t see the audio player? Click here to listen on SimpleCast. Subscribe on Apple Podcasts, Spotify, Google, Stitcher or wherever you listen to podcasts. Click here for a transcript of the episode. Episode 2: Decolonizing the Diet Reagan Wytsalucy was looking for a lost orchard. Martin Reinhardt wanted to know more about and better understand the taste of Indigenous foods before…
Read More
Mental Health Care Goes Beyond Just the Patient thumbnail

Mental Health Care Goes Beyond Just the Patient

Opinion > Kevin, M.D. — Working with family members is one way to bolster quality of care by Tomi Mitchell, MD April 1, 2023 I believe that mental health care is one of the most underrated areas in healthcare. Mental illness is an epidemic plaguing virtually every corner of the world. While great strides have
Read More
Fish suspected in deadly Swedish Listeria outbreak thumbnail

Fish suspected in deadly Swedish Listeria outbreak

Three people have died in Sweden as part of a Listeria outbreak that may have been caused by smoked fish. Folkhälsomyndigheten (the Public Health Agency of Sweden) said deaths of three of the older patients were connected to their Listeria infections but it is not clear if they died with or because of listeriosis. From
Read More
5 Ways to Manage Your Blood Sugar thumbnail

5 Ways to Manage Your Blood Sugar

Even if you’re not among the more than one in three Americans with prediabetes, it’s smart to try to keep your blood-sugar level steady. Spikes from quickly digested sugar and carbs, plus the crashes that follow, can tank your energy and predispose you to diabetes. If you have the disease, it can do all kinds…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share