Dünya’nın Çekirdeği Zannedilenden Çok Daha Hızlı Soğuyor: Peki Dünyanın Çekirdeği Soğursa Ne Olur?

Görünüşe göre Dünyamızın sıcak sandığımız çekirdeği sandığımızdan çok daha hızlı bir şekilde soğumaya devam ediyormuş. Peki bu durum nelere yol açabilir? Gelin beraber göz atalım.

Güneş Sisteminin yaşanılabilir tek gezegeni olan Dünyamızın sonu mu yaklaşıyor? Dünya’nın sonunun yakın olmadığı ama gün geçtikçe yaklaştığı aşikar zira biz insanlar onu ve onun atmosferini yaşanılamaz hale getirenleriz, bu bir gerçek. Dünya’nın sonunu yaklaştıran faktörlerden biri biziz evet ancak Dünya da kendi sonunu yaklaştırıyor.

‘Nasıl?’ diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. Dünya bildiğiniz gibi merkezinde sıcak bir çekirdek bulunan bir gezegen ve çekirdeği hâlâ aktif şekilde yanmakta. Ancak bir handikap var: Dünya’nın çekirdeği soğuyor ve zannedilenden çok daha hızlı soğuyor. Bunun Dünya’nın dönmesi ve Dünya’nın merkezindeki konveksiyonel dinamo gibi bir kaç sebebi var. Peki çekirdek neden daha hızlı soğuyor ve bu neye sebep açabilir?

Çekirdek soğudukça Dünya, Mars ve Merkür’e dönüşecek

dünyanın çekirdeği

Dünya’nın çekirdeği soğuduğundan ve soğumaya devam edeceğinden iyice katılaşacak ve jeolojik faaliyetler duracak. Bu da Dünya’nın çorak bir kayaya dönüşmesine sebep olacak, aynı Mars veya Merkür gibi. Yeni bir araştırmayla birlikte çekirdek soğumasının sanıldığından çok daha hızlı gerçekleştiği öğrenildi.

Bunun sebebinin Dünya’nın çekirdeğinin demir ve nikelden oluşan dış katmanında ve çekirdeğin içerisindeki erimiş akışkan lavda bulunan bir mineral olduğu düşünülüyor. Bu sınır mineralinin adı Bridgmanit ve ısıyı çok hızlı bir şekilde iletiyor. Bu sebeple çekirdeğin içindeki ısı hızla dış katmanlara doğru yayılıyor.

Daha kötüsü ise bridgmanit isimli mineral soğuduğu zaman perovskit isimli başka bir minerale dönüşüyor ve bu mineral ısı konusunda çok daha iletken bir madde. Bu sebeple çekirdeğin soğuması daha da fazla hızlanıyor. Dünya’nın ne kadar hızlı soğuduğunu ölçmek için ise şu anda bir ölçü birimi tabii ki yok ancak en azından bizim neslimizin görmeyeceği düşünülüyor.

Kaynak :
https://www.sciencealert.com/earth-s-insides-are-cooling-faster-than-we-thought-and-it-will-mess-things-up

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Toys produce far more electronic waste than vapes thumbnail

Toys produce far more electronic waste than vapes

Environment Over 3 billion kilograms of valuable electronics inside children’s toys are thrown away each year, and very few people are aware of this hidden e-waste By Chris Stokel-Walker Many children’s toys contain hidden electronic components that can be recycledMartin Smart/Alamy Toys are a much larger contributor to electronic waste than vapes, according to an
Read More
スターフライヤー、中部-福岡も減便 2月運航率69.6%に thumbnail

スターフライヤー、中部-福岡も減便 2月運航率69.6%に

 スターフライヤー(SFJ/7G、9206)は2月2日、羽田-北九州線など月内の3路線を追加減便すると発表した。追加により、全便運航を予定していた中部-福岡線も減便対象となる。新型コロナウイルス感染症(COVID-19)の感染拡大によるもので、2月の運航率は69.6%となり、7割を下回る。 2月の減便対象に中部-福岡線が加わるスターフライヤー=PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire  羽田-北九州線は1日10-11往復の計画に対し、減便後は4-8往復を運航する。1日8往復の羽田-福岡線も、4-7往復に減便する。1日6往復の中部-福岡線は7日以降、11日を除き4往復に減便。11日は5往復運航する。  羽田-関西、山口宇部の2路線は全便を運航する。  2月は運航計画便数1848便に対し、1286便を運航予定。運休は562便で、運休率は30.4%となる。1月24日にに2月の減便を発表した際の運休率は23.1%で、7.3ポイント悪化した。 関連リンクスターフライヤー ・スターフライヤー、機内ペット同伴サービス 国内定期便初、3月から(22年1月26日) ・スターフライヤー、羽田-福岡・北九州追加減便 2月運航率76.9%(22年1月25日) ・スターフライヤー、2月運航率84.3% 減便2路線、羽田-北九州・福岡(22年1月13日) ・「純粋にペットと旅行できないか」特集・スターフライヤー白水社長に聞く(21年12月29日)
Read More
'Mind boggling' array of 19,000 undersea volcanoes discovered with high-resolution radar satellites thumbnail

‘Mind boggling’ array of 19,000 undersea volcanoes discovered with high-resolution radar satellites

Pao Pao Seamount in the South Pacific Ocean has been mapped by sonar, while thousands of other seamounts are just now being discovered by satellites. (Image credit: NOAA Office of Ocean Exploration and Research) High-definition radar satellites have revealed more than 19,000 undersea volcanoes around our planet, providing scientists with the most comprehensive catalog of
Read More
Amazon sales alert: the HITWAY electric bike at only €639.99 thumbnail

Amazon sales alert: the HITWAY electric bike at only €639.99

Publié le 27/01/2022 à 13h00Classé sous :Vélo électrique , vélo électrique , vélo électrique de villeCela vous intéressera aussiVous avez déjà pensé à investir dans un vélo électrique ? Les vélos électriques sont très appréciés pour circuler en ville sans avoir besoin d'utiliser la voiture, ils nous aident à monter les côtes et sont très…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share