Fóbie naše každodenné. Prečo sa bojíme davov, psov, dier či klaunov a ktorý strach je nákazlivý?

Strach v nás mobilizuje obranné mechanizmy a pripravuje organizmus človeka na zdolanie extrémnych výziev. Kľúčovými spúšťačmi sú hormóny adrenalín a noradrenalín. Mobilizujú telo aj myseľ.

Pokiaľ ich však máme nadbytok, napáchajú viac škôd ako úžitku. Zatemnia nám mozog a nie sme schopní racionálne sa správať. Ako učebnicový príklad sa uvádza prípad amerického vojenského výsadkára, ktorý prišiel o život pri zoskoku v Kórejskej vojne.

Zabil sa, pretože si omylom vzal padák prispôsobený pre ľavákov. Keď nenahmatal šnúru na otváranie padáku na jej obvyklom mieste, prepadol panike. Holými prstami si rozorval uniformu a kožu na tele v miestach, kde obvykle šnúru nahmatal. Na záchranu života mu pritom stačilo, aby siahol len o kúsok vedľa.

Je prirodzené, že sa nás zmocní hrôza, keď sa na nás na prechode rúti kamión. Nie je však normálne, keď sa človek bojí vstúpiť na prechod vo chvíli, keď autá v oboch smeroch zastavili a čakajú, až chodec prejde na druhú stranu.

Chorobný strach označovaný ako fóbia prenasleduje svoje obete dlhodobo a výrazne ich obmedzuje v bežnom živote. Ľudia nedokážu fóbiu zvládnuť, aj keď si jasne uvedomujú, že ich obava nemá racionálne jadro.

Fóbie nie sú pritom vzácne. V určitom období života sa s nimi stretáva jedna desatina všetkých ľudí. Podľa niektorých výskumov je počet fóbií dokonca dvakrát vyšší. Ženy trpia fóbiami dvakrát častejšie ako muži.

Niektoré z nich, ktoré vynikajú nad ostatnými svojou nezvyčajnosťou, si pozrite v galérii:


Alliumfóbia: Strach z cesnaku

Snímka: Pixabay

Strach zo strachu

„Bojím sa strachu,“ priznáva Catherine Destivelleová. Francúzska horolezkyňa má pritom pre strach dôvod. Vo svetových veľhorách podnikla množstvo dych berúcich výstupov.

Ako prvá žena napríklad vystúpila sama na vrchol alpského Eigeru – obávanú „stenu smrti“. Hviezda horolezeckého športu celkom iste nemôže trpieť akrofóbiou čiže chorobným strachom z výšok.

„Strach zo strachu“ označovaný v extrémnych prípadoch ako fobofóbia má však v jej prípade logické odôvodnenie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Before separation: Marlisa wanted a proposal from Fabio De Pasquale thumbnail

Before separation: Marlisa wanted a proposal from Fabio De Pasquale

RoyalsInternationale StarsMama & BabyReality-TVDeutsche StarsLiebePromiflash ExklusivInstagram / mrs.marlisa11. Jan. 2022, 15:30 - Hannah-Marie B.Marlisa hatte große Zukunftspläne mit Fabio De Pasquale. Der Stripper gab jüngst bekannt, dass er nicht mehr mit der Influencerin zusammen ist. Zu den Gründen äußerte er sich bislang nicht im Detail. Zwischen ihnen sei es jedoch schon länger nicht mehr ganz…
Read More
Lady A and Anita White Come to a Settlement in Trademark Dispute thumbnail

Lady A and Anita White Come to a Settlement in Trademark Dispute

Lady A. Not pictured: the real Lady A. Photo: Gary Gershoff/Getty Images The band formerly known as Lady Antebellum and blues singer Anita White have settled their trademark dispute over the name “Lady A.” The country-music group and the solo act filed a joint motion in Nashville federal court on Monday, January 31, “to dismiss…
Read More
It’s Time for Anime Dubs to Start Looking Backwards thumbnail

It’s Time for Anime Dubs to Start Looking Backwards

It’s Time for Anime Dubs to Start Looking Backwards by Kara Dennison October 1, 2021 The fandom’s relationship with anime dubs is rocky, to say the least. Some swear by them; others can’t stand them. SimulDubs are leveling the streaming playing field, allowing native language preferrers to see their favorite shows in their preferred formats…
Read More
10 Amazon Fashion Deals Up to 67% Off — Shop Now thumbnail

10 Amazon Fashion Deals Up to 67% Off — Shop Now

Us Weekly has affiliate partnerships so we may receive compensation for some links to products and services. How about a little retail therapy? We know we’re always game — especially when there are sales involved! Thankfully Amazon always has a seemingly endless amount of discounts and deals to find, especially when it comes to fashion.…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share