Najstarejša začimba na svetu, ki bogati jedi in koristi naši prebavi

Kumina je zagotovo začimba, brez katere si danes ne predstavljamo kuhinje. Nepogrešljiva je pri pripravi mesnih jedi, enolončnicah, pri pripravi prilog, fermentaciji živil pa tudi, ko nas mučijo vetrovi, napihnjenost ali želodčni krči.

kumina, rastlina

Kumina je naravni antihistaminik, zato je nepogrešljiva pri pljučnih boleznih.

Kumina je začimba, ko smo jo k nam prinesli iz bližnjega vzhoda, kjer še kako slovi po svojih blagodejnih lastnostih. Njena semena danes tako tudi mi uporabljamo v kuilinarične in zdravilne namene, vse pogosteje pa se uveljavlja tudi v kozmetični industriji. Če najprej preverimo zdravstveni vidik, se kumina ljudsko uporablja predvsem za blaženje vetrov in napenjanja. Medtem ko se v kozmetičnih izdelkih znajde v kombinaciji poprove mete in je pogosta predvsem v zobnih pastah in ustnih vodicah.

Kumino lahko gojimo doma

Če že v mislih pripravljate načrt za novo vrtnarsko sezono, naj nekaj prostora na vašem vrtu najde tudi kumina. Kumina je dvoletna rastlina, ki jo prepoznamo po razčlenjenih, skoraj praproti podobnih listih, z vonjem po peteršilju ali kopru. Glavna korenina je vretenaste oblike in jo lahko kuhamo podobno kot korenje. Zelo dobrodošla je pri pripravi enolončnic. Požene steblo, dolgo približno pol metra, na katerem razvije cvetove, ki so majhni in beli ter se čez čas spremenijo v semena, z robovi v obliki polmesca. Da bo uspešno rastla, ji namenite rodovitno zemljo, ki dobro odvaja vodo, in sončno lego. Semena sadimo v razmiku 15 centimetrov. Pomembno je, da kumino redno plevemo in zalivamo, saj semena pogosto počasi kalijo. Cvetove razvije praviloma do poletja. V tem času že lahko nabiramo liste in jih uživamo. Ko razvije semena, korenino izkopljemo. Ko začnejo temneti in zoreti, odrežemo svetla stebla in oblikujemo majhne ohlapne šopke, ki jih obesimo na glavo, da se posušijo. V semenih so pogosto različne žuželke, zato jih, preden jih shranite, zamrznite, da boste pobili njihova jajčeca.

Za zdravo črevesje  in dobro prebavo

Kumina v prvi vrsti spodbuja delovanje želodca in žolčnega mehurja. Deluje pomirjevalno na črevo, blaži krče in odganja črevesne vetrove. Eterično olje vpliva na črevesne bakterije, in sicer tako, da zavira rast bakterij, ki povzročajo nepravilen razkroj hranil in nastanek strupov v črevesju. Kumino zato uporabimo v času napenjanja, pri želodčnih in črevesnih težavah ali krčih. Nepogrešljiva je tudi pri otocih in dojenčkih, ki jih mučijo krči ali jih boli trebuh. Tudi pri nosečnicah zmanjšuje krčevite bolečine, medtem ko med dojenjem poveča količino mleka.

Pri mastni hrani in hrani, ki napenja

Kumino zato dodajamo težko prebavljivi, mastni hrani, za izboljšanje okusa in zaradi prebave. Izboljša tek. Zato hrani, ki nas napenja, kot so zelje, ohrovt, cvetača, fižol in podobne jedi, vedno dodamo pol žličke kumine. Ta ne bo zavirala le neželenega delovanja bakterij, temveč bo pospešila tudi procese razstrupljanja v jetrih.

Pri bolnikih s plitko sapo

Včasih so kumino uporabljali tudi proti črevesnim parazitom in glistam. Prav tako pa so si z njo odpravljali neprijeten zadah. Kumina je tudi naravni antihistaminik, zato je koristna za bolnike, ki jim zmanjkuje sape ali plitko dihajo. Kuminovo olje se priporoča za vtiranje v predelu pljuč in se uporablja za lajšanje izkašljevanja pri bronhitisu, saj dokazano čisti pljuča.

kumina, semena

Kumino lahko gojimo tudi na domačem vrtu. Zagotoviti ji moramo rodovitno zemljo.

V Rusiji za zdravljenje alkoholizma

V ruski medicini kumino uporabljajo tudi pri zdravljenju alkoholizma, saj pomaga pri regeneraciji jeter in pri razstrupljanju organizma. Uporabna pa je tudi za zdravljenje putike in revme, saj pospešuje izločanje urina in sluzi.

Fungicidno delovanje

Znanstveniki so ugotovili, da kuminovo olje deluje fungicidno, zato je zelo koristno in uporabno pri zunanjih glivičnih obolenjih. Ena izmed sestavin olja je tudi kumarin, ki zmanjšuje prepustnost kapilar in limfnih žil ter tako zmanjšuje edeme in deluje protivnetno. Kumarin deluje tudi kot diuretik, medtem ko dikumarol v kumini preprečuje strjevanje krvi, kar je pomembno pri srčnih bolnikih, saj naj tako ne bi prihajalo do tvorbe krvnih strdkov. Pri jemanju zdravil proti strjevanju krvi in večjem uživanju kumine se posvetujte z zdravnikom.

Pomoč pri hemoroidih

Medicinski strokovnjaki so ugotovili, da kumina krči žile in tkivo, zato je odlična pri zdravljenju hemoroidov in žilnih bolezni. V isti študiji so potrdili tudi, da je kumina odličen antiseptik urinarnih poti. Zato je še posebej dobrodošla pri otrocih, ki imajo težavo z nehotenim uhajanjem urina.

Helicobacter pylori

Kumina uničuje tudi trdvratno želodčno bakterijo Helicobacter pylori. Posebnost te bakterije je, da postaja vedno bolj odporna na klasična zdravila. Kumina se je izkazala kot ena izmed treh najbolj učinkovitih rastlin v boju proti omenjeni bakteriji.

Uporaba kumine v kulinariki

Kot smo že omenili, je kumina nepogrešljiva začimba številnih jedi. S pridom jo uporabljamo pri pripravi črnih kruhov, še posebej rženovega. Nepogrešljiva je pri pripravi mase za klobase, zeljnatih jedeh, pri sirih, juhah, svinjskih jedeh, golažu, kuhanih jabolkih, likerjih in različnih žganjih. Liste kumine lahko dodajamo tudi sendvičem, solatam in juham, okus pa nas bo spomnil na peteršilj ali koper.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Doddy Sudrajat Reports House Donation for the Sky Gala to the Police, Unfortunately the Documents Are Lacking One thumbnail

Doddy Sudrajat Reports House Donation for the Sky Gala to the Police, Unfortunately the Documents Are Lacking One

Liputan6.com, Jakarta Memasuki tahun baru, Doddy Sudrajat masih saja berulah. Kali ini, ayah Vanessa Angel itu melaporkan aksi donasi rumah untuk cucunya sendiri, Gala Sky Andriansyah ke polisi. Mertua almarhum Bibi Andriansyah menyampaikan laporan resmi ke Sentra Pelayanan Kepolisian Terpadu (SPKT) Mabes Polri, Jakarta. Sayang ada satu berkas yang kurang. Hal ini dibenarkan kuasa hukum Doddy…
Read More
Author and Creator Gerald A. Simpson Formulates a New Kind of Learning System, Which Makes Mathematics Fun and Easy to Learn, in His Workbook “Travel and Learn Your Multiplications and More” thumbnail

Author and Creator Gerald A. Simpson Formulates a New Kind of Learning System, Which Makes Mathematics Fun and Easy to Learn, in His Workbook “Travel and Learn Your Multiplications and More”

Sing and Learn Mathematics! Fun and Easy Miami, FL – WEBWIRE – Wednesday, October 6, 2021 Having kids to learn Mathematics is a daunting and difficult task, considering most of them have short attention spans. Simpson designed a method that will enable children to have fun while learning. By singing method allows the children to…
Read More
“Stories of Life: The Nature, Formation, and Consequences of Character” by Davidson Loehr thumbnail

“Stories of Life: The Nature, Formation, and Consequences of Character” by Davidson Loehr

An Eccentric Journey through Character, War, and Wisdom Houston, TX – WEBWIRE – Friday, January 26, 2024 In the spellbinding mosaic of life, Davidson Loehrs journey unfolds, beckoning readers into a narrative that goes beyond the ordinary. From questioning Sunday School tales to a transformative odyssey through the military, photography, woodworking, academia and the ministry
Read More

“Run o!” – Actor Williams Uchemba warns women against marrying men comfortable with being jobless while they provide (video)

Popular Nollywood actor, Williams Uchemba, has dished out a piece of advice to women who are dating and planning to marry men comfortable with being unemployed while relying on them to provide for the family. In a video shared on his Instagram page, Williams advised such women to seriously reconsider their choices because it’s a
Read More
Wow!  Slim Adele enthusiastically on the cover of Vogue! thumbnail

Wow! Slim Adele enthusiastically on the cover of Vogue!

RoyalsInternationale StarsMama & BabyReality-TVDeutsche StarsLiebePromiflash ExklusivSteven Meisel für British VOGUE8. Okt. 2021, 6:00 - Elena R.Adele Adkins (33) lässt ihre Fans staunen! Im Laufe der vergangenen Jahre hat die Sängerin einiges an Gewicht verloren – 50 Kilo soll die "Someone Like You"-Interpretin inzwischen leichter sein und hat stattdessen ein neues Lebensgefühl gewonnen. Wie wohl sich…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share