Дания отрече да спира ваксината на “Модерна” на непълнолетни

Дневник” следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.

Дания отрече да спира ваксината на “Модерна” на непълнолетни

Датската агенция по здравеопазване заяви в петък, че продължава да предлага ваксината на “Модерна” срещу COVID-19 на лица под 18-годишна възраст и че изявление в сряда, в което се казва, че то ще бъде преустановено, е било неправилно съобщено.

“Датската здравна агенция продължава да оценява, че и двете ваксини срещу COVID-19 – на “Бионтех”/ “Пфайзер” и на “Модерна”, са високоефективни и ще продължат да се използват.

В сряда Швеция заяви, че ще направи пауза с прилагането на ваксината на “Модерна” за хора, родени след 1991 г. заради данни за увеличаване на случаите на миокардит и перикардит сред младите хора, които са били ваксинирани. Норвегия и Дания заявиха, че ще направят същото, но по-късно Копенхаген обяви, че не е разбран правилно заради лоша формулировка на съобщението. В четвъртък Финландия също обяви, че ще преустанови използването на “Модерна” за най-младата възрастова група.

Коронавирусът по света: Испания овладя четвъртата вълна

© Associated Press

Нов рекорд на смъртност в Русия

Русия съобщи за 936 смъртни случая, свързани с COVID-19, в петък, най-големият брой на еднодневните смъртни случаи, регистрирани от началото на пандемията.

Правителствената работна група за коронавируса, цитирана от Ройтерс, заяви, че е регистрирала 27 246 нови случая през последните 24 часа, което е леко намаление от 27 550 случая ден по -рано.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че високата смъртност в Русия се дължи на ниското ниво на ваксинация и на засилената вирулентност на вируса.

Посланикът на ЕС в Русия казва, че Москва бави разрешителното на “Спутник V”

Русия многократно забавя проверките на Европейската агенция по лекарствата (EMA), необходими за сертифицирането на нейната ваксина срещу COVID-19 в Европейския съюз, заяви посланикът на ЕС в Москва, цитиран от Ройтерс.

“Спутник V”, която има одобрение за употреба в повече от 70 страни, е в процес на преглед от Световната здравна организация (СЗО) и на ЕМА, необходим за одобрение за пазари извън Русия.

Русия обвини Запада, че отказва да сертифицира основната си ваксина по политически причини и че това затруднява пътуването на руснаците.

“Това е по -скоро технически, отколкото политически процес”, каза посланикът на ЕС Маркус Едерер пред руското издание RosBusinessConsulting.

“Когато руските официални лица говорят за забавянето и политизирането на процеса от европейската страна, понякога си мисля, че до голяма степен имат предвид себе си, защото именно те правят това с политическа цел”, казва Едерер.

Руският здравен министър Михаил Мурашко заяви този месец, че всички бариери за регистриране на “Спутник V” от СЗО са отстранени и остава само да се попълнят някои документи, след като Москва най-накрая приключи третата фаза от клиничните изпитвания на ваксината, година след издаването на пазарното й разрешително за употреба в Русия.

Ваксини на “Астра Зенека” пристигнаха в Антарктида

След пътуване през четири континента пратка с ваксини срещу коронавируса на компанията “АстраЗенека” пристигна в британската антарктическа база “Ротера” на Южния полюс, в която сега се намират малка група изследователи, предаде “Франс прес”.

Благодарение на пратката ще бъдат ваксинирани 23-ма души, които се намират в базата, разположена на остров Аделаида, на Антарктическия полуостров.

Пратката потегли с военен самолет от военната база “Брайз Нортън”, северозападно от Лондон, премина през Сенегал и Фолклендските острови, преди бъде доставена с малък самолет в базата на Южния полюс. Пътуването продължи 92 часа и пратката измина 16 хил. километра, при което ваксините бяха съхранявани при контролирани температури между 2 и 8 градуса по Целзий, уточнява БТА.

Германия не очаква нови затваряния през зимата

Германия не очаква тази есен и през зимата да се наложи въвеждането на допълнителни ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, тъй като нивото на ваксинация е по-високо от очакваното, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от “Ройтерс”.

Шпан изтъкна, че изследване на института за инфекциозни болести “Роберт Кох” е показало, че броят на ваксинираните срещу коронавирус е с пет процента по-висок, отколкото се е смятало досега. По тази причина съществуващите правила за представяне на доказателство за отрицателен тест, поставена ваксина или възстановяване от болестта при посещение на закрити пространства, са достатъчни, подчерта германският министър.

Междувременно германската Постоянна комисия по ваксинация препоръча на хората, ваксинирани с препарата на “Джонсън и Джонсън”, да си поставят подсилваща доза иРНК ваксина срещу коронавирус. Според експертите сред хора, ваксинирани с еднократната ваксина, се наблюдава по-висок брой инфекции и сравнително ниска ефективност на ваксинацията срещу “Делта” варианта на COVID-19. Комисията препоръча и подсилващи дози за хора на възраст над 70 години с “Бионтех”/”Пфайзер”, независимо от производителя на първоначалната си ваксинация. /БТА

Испания се върна в зелената, безопасна зона на COVID-19

Разпространението на коронавируса в Испания спадна за първи път от година под 50 регистрирани случаи на 100 хил. население, връщайки нивата на риска в зелената зона на най-ниско разпространение, съобщи “Ройтерс” като се позова на здравните власти.

Испания е най-ваксинираната от големите европейски държави и над 3/4 от населението е с поставени две дози срещу COVID-19. Повечето здравни ограничения бяха отменени, макар че маските остават задължителни на закрито, напомня БТА.

Здравното ведомство съобщи за 1807 нови случаи и 23-ма починали през последното денонощие, с които общият брой на регистрираните заразени от началото на пандемията достигна 4,97 милиона.

Популярните испански туристически региони Каталуния и Балеарски острови ще отворят от утре дискотеките си, но ще изискват от запалените посетители да представят здравни сертификати, инициатива, която за момента не важи на национално ниво, предаде “Франс прес”.

Затворени от година и половина, нощните клубове на Балеарския архипелаг, включително тези на остров Ибиса, ще работят с капацитет до 75%.

Всеки, който иска да влезе в дискотека или караоке бар, трябва да представи сертификат – дигитален или на хартиен носител, обяви висшата съдебна инстанция в този район на страната, сезирана от регионалното правителство с искане за въвеждане на здравен пропуск.

В Каталуния дискотеките ще отворят с максимален капацитет 70%, маските ще са задължителни и ще могат да се свалят само при отпиване на напитка. Автономната област, която беше център на четвъртата вълна, започнала в началото на лятото, сега има разпространение на инфекцията от 80 случая на 100 хил. души.

В региона на Мадрид дискотеките не бяха затваряни след първата вълна, но на практика те са превърнати в барове или ресторанти, тъй като танците са забранени.

Испания е една от държавите са най-напреднала ваксинационна кампания и 87,4 процента от населението над 12-годишна възраст вече е напълно ваксинирано, отбелязва АФП

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here


Related Posts
Anahuac, GA Author Publishes Fantasy Romance Novel thumbnail

Anahuac, GA Author Publishes Fantasy Romance Novel

The Burning Kiss Part 2: Reunited, a new book by Tammy Hale, has been released by Dorrance Publishing Co., Inc. The Burning Kiss: Part 2: Reunited is about vampires, love, hope and family, and never forgetting who you are and where you came from. Readers can walk away knowing to never forget to tell the…
Read More
Emerging Churches Find An Extraordinary Companion in Bot Technologies thumbnail

Emerging Churches Find An Extraordinary Companion in Bot Technologies

Nation's Largest Stand-alone Virtual Church Responds with Exraordinary Speed and Efficiency Dallas, Texas Oct 3, 2021 (Issuewire.com)  - As the traditional Catholic or Protestant congregation in the nation continue to see gravely different numbers in attendance than before the Pandemic, at least one source is reporting astonishing numbers. But just as with its brick and mortar…
Read More
U.S. OKs 2700000 bbls of crude oil from SPR to ExxonMobil -statement thumbnail

U.S. OKs 2700000 bbls of crude oil from SPR to ExxonMobil -statement

The logo of Exxon Mobil Corporation is shown on a monitor above the floor of the New York Stock Exchange in New York, December 30, 2015. REUTERS/Lucas Jackson/File PhotoRegister now for FREE unlimited access to Reuters.comWASHINGTON, March 7 (Reuters) - The U.S. Department of Energy has approved the twelfth exchange of 2,700,000 barrels of crude…
Read More
Milei’s MAGA Movement thumbnail

Milei’s MAGA Movement

Foreign Affairs Javier Milei will be Argentina’s next president. He owes his ascendancy to the political revolution Trump set in motion. Javier Milei ran on MAGA—Make Argentina Great Again. Milei won Argentina’s presidential election by a resounding 12-point margin on Sunday. The Chamber of Deputies member of the Liberty Advances coalition captured 56 percent of
Read More
Index Of News
Total
0
Share