Разпространението на Омикрон се разширява в Китай

Дневник” следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук.

“Пфайзер” отваря във Франция завод за хапчето срещу COVID-19

Фармацевтичният гигант “Пфайзер” ще отвори нов завод във Франция, в който ще произвежда хапчето си срещу COVID-19 паксловид (Paxlovid), съобщи Ройтерс.

Първоначално инвестицията ще включва производството на активна фармацевтична съставка (API) за paxlovid в завод, управляван от френската фармацевтична група Novasep.

Лекарството получи спешно одобрение от регулатора на лекарствата в САЩ през декември и се оценява за евентуално разрешение в ЕС.

Pfizer заяви, че очаква заводът в Муренкс, югозападна Франция, да бъде включен в глобалната си верига за доставки на паксловид през третото тримесечие на 2022 г., като производството ще бъде разширено догодина.

Мощности за производство има още в Ирландия и Италия.

По данни на производителя паксловид е 90% ефективен за предотвратяване на влошаване на състоянието на високорискови пациенти с COVID-19.

Разпространението на Омикрон се разширява в Китай

Три седмици преди Зимните олимпийски игри дневният брой на новите случаи на COVID-19 в Китай е на най-високото си равнище от март 2020 г. Това става на фона на усилията на Пекин да изкорени от територията на страната силно заразния вариант Омикрон, предаде Франс прес.

В понеделник в Китай бяха регистрирани 223 нови случая, включително 80 в засегнатия от коронавируса пристанищен град Тиендзин, както и 9, в това число на Омикрон, в южния град Кантон.Още 68 други случая бяха установени в централната провинция Хънан, където е въведен частичен локдаун и масова кампания за тестване, засягащи няколко милиона жители, добавя БТА. В Чжухай, на границата с Макао, гражданите не могат да напускат града и всички жители се тестват след откриването на няколко случая на Омикрон. В същото време нарастването на случаите се забави в историческия град Сиан, след близо едномесечен локдаун. 60 от новите случаи са при пристигнали от чужбина.

Участници в Олимпиадата вече започнаха да пристигат в Пекин, където биват изолирани от местните жители. След откриването на един заразен с Омикрон през уикенда, властите изискват представяне на отрицателен тест преди тръгване и след пристигане в столицата. 13 хил. съседи на инфектираната са били тествани, а някои туристически обекти – затворени.

Коронавирусът по света: В Австрия ще глобяват неваксинирани до 3600 евро

© Reuters

Починалите от COVID-19 в Русия намаляват, но инфекциите пак растат

Русия регистрира под 700 смъртни случая от COVID-19 за едно денонощие за първи път от повече от половин година. Броят на новозаразените с коронавирус обаче отново се увеличава заради настъплението на Омикрон, пише БТА.

Общият брой на починалите заради короновирусната инфекция в Русия по данни на руския щаб за борба с пандемията е над 321 хиляди. Страната е на първо място в мрачната статистика в Европа и четвърта в света след Съединените щати, Бразилия и Индия.

Броят на новите случаи на коронавирус в Русия през последното денонощие е над 29 200 – максимум от 13 декември. В Санкт Петербург са отчетени близо 4 хил. нови случая – рекорд от началото на пандемията.
По изчисления на ТАСС коефициентът на разпространение на заразата в Русия се е повишил до 1.5 – най-високото си равнище от 5 май 2020 г.

В страната с население от около 144 млн. души са регистрирани общо над 10.8 млн. случая на коронавирус. Русия е на шесто място в света по този показател след Съединените щати, Индия, Бразилия, Великобритания и Франция.

Бебе почина от Омикрон в Катар

Бебе на три седмици почина в Катар от последствията на болестта, свързана с COVID-19, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

Смъртността вследствие на коронавируса е силно ограничена при децата, но здравните власти на много страни съобщават за нарастване на броя на случаите при тях след разпространение на варианта Омикрон, добавя БТА.

“Бебето нямаше никакви други здравословни проблеми или известни наследствени болести”, съобщава здравното министерство в Доха. Това е второто дете, починало в Катар от началото на пандемията.

Според властите тъй като по-голям брой деца са заразени при сегашната вълна, това налага повече медицински грижи да бъдат насочени към тях.

Броят на дневните случаи в Катар, страна с 2.6-милионно население, достига около 4000 през последните дни. Това е двадесеткратно увеличение спрямо средата на декември. Поради големия брой новозаразени основната болнична група в страната спря отпуските на всички медици и административни служители, работещи с болни от COVID-19.

Австрия обяви как ще ваксинира задължително

Австрийското правителство обяви как ще извърши задължителната ваксинация на населението срещу COVID-19, която ще обхване всички граждани, навършили 18 години.

“Това не е битка между ваксинираните и неваксинираните”, каза канцлерът Карл Нехамер, току-що излязъл от карантината след заразяване с COVID-19, ден след като хиляди протестираха срещу плана.

Нехамер каза, че твърде много хора остават неваксинирани и това може да наложи нов локдаун, което правителството не желае. Близо 72% от населението има валиден сертификат за ваксинация.

До средата на март неваксинираните ще могат да се имунизират, без да бъдат глобявани, ако бъдат хванати при проверка. Във втората фаза неимунизираните ще получават напомняния да отидат до ваксинационен център, а в третата – покана с определен ден и час за ваксинация. Те ще бъдат санкционирани, ако не се явят. Глобите са от 600 до 3600 евро. Изключения са предвидени за хора, които не могат да се ваксинират по медицински причини или са бременни. Австрия е първата европейска държава, която въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19.

От Амстердам до Будапеща: Протести срещу ваксините и мерките

Над хиляда души протестираха в Будапеща срещу ваксинацията срещу COVID-19, организирани от крайно дясното движение “Нашата родина”.

“Ваксините не трябва да са задължителни! Ние не толерираме изнудване”, гласеше лозунгът на митинга, на който хората издигнаха транспаранти с надпис: “Аз съм неваксиниран, не съм престъпник” и “Стига с диктатурата на COVID”, съобщава Ройтерс.

В Унгария ваксините са задължителни за учителите и здравните работници. Досега са ваксинирани 60% от населението, а правителството предлага на желаещите втори бустер, след консултация с лекар. Новите инфекции се увеличиха тази седмица, но ограничения почти няма.

Протести в неделя имаше и в Амстердам, но срещу ограничителните мерки. Хиляди недоволни от забраните изпълниха улиците в столицата. Към протестиращите се присъединиха и фермери с тракторите си, съобщава Ройтерс. Под натиска на все по-нарастващото обществено недоволство правителството обяви в петък отваряне на магазини, фризьорски салони и фитнес зали, въпреки рекорда на нови случаи. В неделя бяха докладвани над 36 хил. новозаразени.

Един от най-многолюдните протести в Амстердам се проведе в неделя, след като в петък правителството отмени повечето ограничения

© Reuters

Един от най-многолюдните протести в Амстердам се проведе в неделя, след като в петък правителството отмени повечето ограничения

Демонстрация имаше и в столицата на Малта заради въвеждането на зелен сертификат въпреки, че 95% от населението е ваксинирано, а три четвърти са с бустерна доза. Властите настояват, че ограниченията за достъп до обществени места се налагат заради варианта Омикрон, който е доминиращ в страната. Повечето протестиращи носеха предпазни маски, а полицията нареди на тези, които нямаха, да си сложат.

Ваксинационният сертификат влиза в сила във Франция

Френският парламент окончателно одобри в неделя замяната на здравния пропуск с ваксинационен сертификат, който дава достъп до обществени места само на напълно ваксинирани, отменяйки правата до тях на преболедували и тестващи се.

С 215 гласа “за” срещу 58 “против” депутатите дадоха възможност той започне да се прилага още през следващите дни.

Близо 78% от населението е напълно ваксинирано, но около 560 хил. ще загубят правото да посещават заведения, места за развлечение и други публични прояви.

Ройтерс напомня, че френският президент Еманюел Макрон обеща да продължи да прави труден живота на неваксинираните и че гражданското поведение изисква задълженията към обществото да се поставят преди индивидуалните свободи. Хиляди протестиращи срещу ваксините демонстрираха в Париж и някои други градове в събота срещу закона, но броят им рязко намаля спрямо предходната седмица, точно след забележките на Макрон.

Франция е в хватката на петата вълна от COVID-19 с ежедневни нови случаи, които редовно достигат рекордни нива над 300 хил. Въпреки това броят на пациентите на лечение в интензивни отделения е много по-нисък от първата вълна през март-април 2020 г.

Чехия няма да карантинира медици без симптоми

Чешкото правителство ще позволи на здравни работници и служители на социалните служби, чиято работа е от първостепенно значение, да не се подлагат на карантина, ако нямат симптоми на коронавирус, дори и да са с положителен тест за COVID-19, съобщи Ройтерс.

Тези, на които се налага да продължават да работят, ще имат право да ходят само от дома си до работното място и обратно. Те ще носят маски и ще се хранят в отделни стаи, заяви министърът, като добави, че очаква само няколкостотин служители да отговарят на новите правила, които ще се прилагат само когато ситуацията го наложи.

Работещите и учениците ще се тестват по два пъти седмично. Здравният министър Властимил Валек прогнозира, че дневният брой новозаразени до края на седмицата ще достигне 50 хил. В момента обаче са хоспитализирани едва 1912 души. Ваксинирани са 62.8% от населението.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Sixteen-year-old Kerry Condon's Oscar dreams thumbnail

Sixteen-year-old Kerry Condon’s Oscar dreams

I got an error when visiting www.rte.ie/entertainment/2023/0310/1361372-sixteen-year-old-kerry-condons-oscar-dreams/. Error code: 1020 Ray ID: 7a671ccf1f9bf44e Country: IN Data center: bom09 IP: 2a02:4780:11::7 Timestamp: 2023-03-11 22:07:49 UTC
Read More
Russia's FSB has arrested REvil hackers at the request of the United States thumbnail

Russia's FSB has arrested REvil hackers at the request of the United States

Ñïîëó÷åí³ Øòàòè çàÿâèëè, ùî "â³òàþòü" íîâèíè ç Ðîñ³¿ ïðî òå, ùî òàìòåøí³ ñèëè áåçïåêè çààðåøòóâàëè õàêåð³â óãðóïóâàííÿ REvil, ÿêà º â³äïîâ³äàëüíîþ çà ê³ëüêà ìàñøòàáíèõ àòàê íà àìåðèêàíñüê³ êîìïàí³¿ ìèíóëîãî ðîêó. Äæåðåëî: Reuters, DW Äåòàë³: Ôåäåðàëüíà ñëóæáà áåçïåêè Ðîñ³¿ (ÔÑÁ) ïîâ³äîìèëà ïðî àðåøò õàêåð³â. Êð³ì ïðè÷åòíîñò³ äî çëîìó òðóáîïðîâîäó, REvil, ÿê ñòâåðäæóºòüñÿ, ñòî¿òü çà ê³áåðàòàêîþ íà…
Read More
Social Chain recruits Amelia Wollaston as head of influencer thumbnail

Social Chain recruits Amelia Wollaston as head of influencer

Wollaston has worked on influencer campaigns for the likes of L'Oréal, PepsiCo, Disney and Warner Bros. by Ben Bold Sign in to continue Sign In Register Limited free articles a month Free email bulletins Register Now Subscribe to The Knowledge To receive full access to Campaign's content including: Unrestricted access to all The Information and
Read More
Iskren Arabadjiev from the PP: High prices are a challenge for the ruling coalition thumbnail

Iskren Arabadjiev from the PP: High prices are a challenge for the ruling coalition

"Смея да кажа, че отговаряме на очакванията на хората. Имаме самочувствието, че управляваме, защото дойдохме със заявката за нулева корупция и действията ни от последните дни дават резултати", заяви в студиото на "Панорама" Искрен Арабаджиев - депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по труда и социалната политика в Народно събрание. "От…
Read More
Kartel hearing begins today thumbnail

Kartel hearing begins today

June 10, 2024 Photo Addijah ‘Vybz Kartel’ Palmer Days after receiving a worrying report about the deteriorating condition of his heart, entertainer Vybz Kartel is now hoping that his lawyers can convince the Court of Appeal to set him free. The entertainer has been behind bars since September 29, 2011, and was set to remain
Read More
Index Of News
Total
0
Share