סמנים ביולוגיים (ביומרקרים) בדם עשויים לסייע להבחין בין סוגי דמנציה שונים ולעקוב אחרי השינוי במחלה לאורך זמן. כך לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology Neurosurgery and Psychiatry.
לפי החוקרים מאוניברסיטת קיימברידג’ בבריטניה שערכו את המחקר הממושך, הביומרקרים מבחינים בין פרופילים שונים של מחלת אלצהיימר, דמנציה פרונטו-טמפורלית, מחלת גופיפי לואי ומחלות עצביות ניווניות.
בקרב המבוגרים שהשתתפו במחקר, נמצא שרמות NfL בדם (Neurofilament Light) היו מוגברות אצל כל האנשים עם דמנציה בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, רמות הטאו המזורחן בטראונין 181 (p-tau181) היו מוגברות אצל אנשים עם ליקוי קוגניטיבי קל ועמילואיד חיובי, ואצל אנשים עם אלצהיימר, בהשוואה לכל הקבוצות האחרות. הבדלים אחרים נצפו בערכים של יחסי עמילואיד בטא Aβ42/40, וחלבון חומצת גליה פיברילרית (GFAP).
החוקרים ציינו שהיכולת לאבחן ולהבחין בין סוגי דמנציה בדם משנה לגמרי את אופן האבחון והטיפול במחלות נוירולוגיות. כיום, האבחון מתבצע על ידי בדיקת ניקור מותני שבה נשאר נוזל חוט השדרה (CSF), בדיקה מורכבת ופולשנית הרבה יותר מבדיקת דם פשוטה. כיוון שהבדיקה פשוטה וקלה יותר, ניתן יהיה לבצע אותה פעמים רבות יותר כדי לבדוק אם הטיפול יעיל או אם יש צורך לשנות אותו.
החוקרים מדדו סמנים ביולוגיים בפלזמה של 300 אנשים עם דמנציה מסוגים שונים, כולל אנשים עם ליקוי קוגניטיבי קל ועמילואיד חיובי, דמנציה של גופיפי לוי ודמנציה פרונטו-טמפורלית. החולים גויסו למחקר ממרפאות זיכרון של שירות הבריאות הלאומי בבריטניה. ממוצע הגילאים נע בין 64.5 בקבוצת הדמנציה הפרונטומפורלית ל-75.6 באנשים עם דמנציה של גופיפי לואי.
המשתתפים עברו בדיקות קליניות עם הערכות קוגניטיביות ונוירו-פסיכיאטריות בתחילת המחקר, שחזרו על עצמן מדי שנה למשך עד שלוש שנים, בהתאם לקבוצה. התפקוד הקוגניטיבי נמדד באמצעות הבדיקה הקוגניטיבית בגירסה המתוקנת של Addenbrooke. הביומרקרים הביולוגיים נמדדו פעם אחת בתחילת המחקר.
מבחינת דיוק אבחוני, ההישגים הטובים ביותר נרשמו בהבחנה בין אלצהיימר לדמנציה פרונטו-טמפורלית. לעומת זאת, אף אחד מהסמנים הביולוגיים הללו לא הבחין בין אלצהיימר לדמנציה של גופיפי לואי.
המגבלה העיקרית של המחקר היא שלא היו תוצאות של בדיקות PET, נוזל חוט שדרה או אישור לאחר המוות של האבחונים שניתנו לחולים, וסביר להניח שחלק מהאבחנות הקליניות כללו פתולוגיות מעורבות.
Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here