Frilansjournalister upplever en mer osäker situation

− Med tanke på att så många journalistjobb har försvunnit under de senaste åren, är det ju inte så förvånande att trycket blir större på de journalister som fortfarande är verksamma. All journalistforskning visar att de som är kvar får jobba mycket mer. Det här är dock något som är extra tydligt för de frilansande journalisterna, säger Maria Norbäck, medieforskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

I en studie har hon djupintervjuat 52 svenska frilansjournalister i olika åldrar (60 procent kvinnor och 40 procent män). Samtliga är verksamma i Göteborgsområdet.

Rädsla för att gå miste om framtida uppdrag

Gemensamt för majoriteten av frilansjournalisterna i studien är att de vittnar om en situation där det blir allt svårare att tacka nej till jobb. Detta eftersom det innebär en risk att ses som besvärlig och förlora uppdrag i framtiden. Det leder till att många frilansare arbetar trots sjukdom eller övertid för att i tid kunna leverera det som uppdragsgivaren beställt.

− En vanlig inställning är att du som frilansare är allt mer fokuserad på att ”jag ska vara duktig, arbeta på mitt CV, mitt varumärke och bygga upp rätt bild av mig själv på sociala medier”, säger Maria Norbäck.

Rädslan för att inte bli anlitad igen innebär att frilansaren lägger stor vikt vid att agera tillmötesgående och att inte upplevas som ”svår” eller konfrontativ. Det kan till exempel vara när det handlar om att förhandla om arbetsvillkor eller ekonomisk ersättning för ett uppdrag. För den frilansande journalisten finns det överlag en känsla av att ett misslyckande enbart beror på den egna insatsen.

− Om det inte funkar så upplever många att felet enbart beror på en bristande självdisciplin, inte att det kan finnas en extern faktor.

Journalistyrket genomgår en förändring

Det här speglar den utveckling som blivit bekräftad av tidigare forskning. Bland annat beskriver studier liknande förhållanden kring frilansjournalister verksamma i Storbritannien.

− Det här är ett mönster som även märks hos fastanställda journalister, men just när det gäller frilansjournalister är det extra tydligt. Tid är pengar och du är bara så bra som ditt senaste uppdrag, säger Maria Norbäck.

Hon anser att de allt mer osäkra villkoren för svenska frilansjournalister visar på ett större skifte inom journalistyrket som kan få djupgående konsekvenser för det svenska medielandskapet.

− För en frilansjournalist finns det idag mycket mindre möjligheter att göra granskande undersökningar, eftersom det innebär en risk för att det faktiskt inte ger en nyhet, och därmed inga pengar. Det här är en trend som även märks hos fastanställda journalister, men bland frilansarna är det extra tydligt. Det blir därför naturligt att satsa på säkra jobb, där intervjupersonen kanske till och med redan är bokad. Det här riskerar i längden att leda till att vissa frågor väljs bort, eftersom det är för riskabelt och tidsödande för frilansjournalisten att börja nysta i, säger Maria Norbäck.

Vetenskaplig artikel:

Back to the future of journalist work? Entrepreneurial subjectivity and freelance journalism in Sweden, Journalism.

Kontakt:

Maria Norbäck, docent vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och forskare inom medier och public service, maria.norback@handels.gu.se

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Novavax, the vaccine that will convince anti-vaccines? thumbnail

Novavax, the vaccine that will convince anti-vaccines?

Le vaccin contre la Covid-19, produit par le laboratoire américain Novavax, a reçu le lundi 20 décembre 2021 le feu vert de l'European Medecines Agency (EMA) pour les personnes de plus de 18 ans. Ce vaccin, appelé Nuvaxovid, est le cinquième autorisé sur le territoire européen depuis le début de la pandémie. Quelles sont les particularités…
Read More
ANA and JAL suspend the provision of alcoholic beverages at Hiroshima Airport Lounge Naha is restricted and protected thumbnail

ANA and JAL suspend the provision of alcoholic beverages at Hiroshima Airport Lounge Naha is restricted and protected

 政府が広島と山口、沖縄の3県に対し、まん延防止等重点措置を1月9日から適用することを受け、全日本空輸(ANA/NH)と日本航空(JAL/JL、9201)は広島空港と那覇空港の各社ラウンジでのアルコール類の提供を9日から31日まで見直す。両社とも広島は終日提供休止、那覇は時間を制限して提供する。 広島・那覇両空港ラウンジでまん防期間中の酒類提供を見直すANAとJAL=PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire  那覇は午前11時から午後8時までに限り、アルコール類を提供する。両空港とも、持ち込みによる飲酒も遠慮するよう求めている。  3県のまん防適用は9日から31日まで。両社をはじめ国内の航空各社が加盟する業界団体「定期航空協会(定航協)」の方針に基づき、期間中のアルコール類の提供提供方針を見直した。  3県とも在日米軍基地内での感染拡大が周辺地域に波及したとの見方が強まっており、オミクロン株も検出されている。 関連リンク新型コロナウイルス感染症対策(内閣官房)全日本空輸日本航空 ・年末年始の国内線、コロナ前9割まで旅客数回復 利用率も大幅増(22年1月5日) ・ニシキゴイやカープの赤あしらう 写真特集・JAL広島空港サクララウンジ刷新(17年3月29日)
Read More
A starfish-shaped soft robot that creeps, changes its color, and self-heals broken parts thumbnail

A starfish-shaped soft robot that creeps, changes its color, and self-heals broken parts

Credit: Wiley Natural camouflage is one of nature's most interesting traits. Materials scientists have now developed a material that can mimic the camouflage capabilities of marine mollusks. They created a starfish-shaped soft robot that responds to heat and pressure with deformation, movement, and color changes. Cut-off tentacles can be welded together, and the material can…
Read More
Index Of News
Total
0
Share