Krúpa má dojem, že Žilinkov prejav k dohode s USA vznikol v Rusku

13. feb 2022 o 13:36 I Aktualizované o 14:57

Generálny prokurátor prejavil neznalosť medzinárodných vzťahov a zmlúv, myslí si poslanec OĽaNO.

Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa z OĽaNO.Predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa z OĽaNO. (Zdroj: FOTO SME – MARKO ERD)

BRATISLAVA. Generálny prokurátor Maroš Žilinka prejavil znôžkami klamstiev o Dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA neznalosť medzinárodných vzťahov a medzinárodných zmlúv.

V nedeľu to v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O 5 minút 12 uviedol predseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (OĽaNO).

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Žilinkov prejav bol hanbou pre Slovensko

Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) v relácii zdôraznil, že je za týmto účelom na mieste zriadiť na Slovensku štátne zastupiteľstvo. Tvrdenia generálneho prokurátora označil za hanbu pre Slovensko.

„Mám dojem, že prejav Maroša Žilinku k obrannej dohode s USA nebol napísaný na Slovensku, ale v Rusku, kde si ho bol pár dní predtým odkonzultovať,” podotkol Krúpa.

Aj Klus poukázal na to, že generálny prokurátor bol pred svojim plánovaným vystúpením v parlamente na návšteve v Ruskej federácii.

“Človek, ktorý spodobí zmluvu DCA s rokom 1968, hanobí pamiatku mŕtvych občanov Československa a viac ako 100.000 ľudí, ktorí sa museli vysťahovať, keď skutoční vlastizradcovia pozvali mocnosti Varšavskej zmluvy, aby zasiahli do niečoho, čo sme nazývali socializmus s ľudskou tvárou,” vyhlásil Klus.

Kéry: Koalícia sa zľakla Žilinku

Opačný názor má predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (Smer, ktorý je presvedčený, že koalícia sa generálneho prokurátora bojí. “Máte paranoju. Vymýšľate,” povedal.

Zdôraznil, že Žilinka chcel len rozobrať úskalia a problémy dohody. Pripomenul, že pre krajinu je rok 1968 citlivou témou a občania majú obavy a zlé skúsenosti s vojakmi cudzích armád na svojom území.

S tým, že generálny prokurátor nemohol vystúpiť, nesúhlasí ani podpredseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Peter Kmec (nezaradený).

Nepozdáva sa mu, že mu neumožnili vystúpiť bez toho, aby poznali obsah jeho prejavu. Myslí si, že mu malo byť vystúpenie umožnené. Rovnako v debate malo byť vysvetlené, ako myslel porovnanie zmluvy s vpádom vojsk do Československa.

Preventívne sťahovanie diplomatov z Kyjeva

Martin Klus v súvislosti s napätou situáciou na Ukrajine povedal, že stiahnutie rodín zamestnancov zo Zastupiteľského úradu SR v Kyjeve a z Generálneho konzulátu SR v Užhorode je preventívnym opatrením.

Súvisiaci článok

Súvisiaci článok Valášek chce pre Žilinku uzákoniť koordináciu zahraničnej politiky s vládou Čítajte 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR tak rozhodlo v sobotu 12. februára po zasadnutí krízového štábu. Klus tiež informoval, že slovenský rezort diplomacie toto rozhodnutie učinil v koordinácii s ďalšími európskymi krajinami.

„Rodiny našich zamestnancov na Ukrajine majú čas vysťahovať sa z Ukrajiny do pondelňajšej polnoci. Verím však tomu, že žiadny konflikt na Ukrajine nakoniec nebude a v dohľadnej dobe sa tam budú môcť vrátiť,” doplnil Klus.

Klusa sklamalo dianie v parlamente

Podľa Klusa si konflikt nikto nepraje, riziko je však stále reálne. Poznamenal, že členstvo Ukrajiny v NATO a EÚ nie je témou dňa, je však zároveň presvedčený, že krajinám, ktoré o to majú záujem, treba dať do budúcnosti perspektívu a nádej rovnako, ako ju dostalo Slovensko.

Na margo diania v NR SR aj v súvislosti s ukrajinskou vlajkou poznamenal, že to bolo hanebné a krajina je na smiech.

Krúpa pripomenul, že Ukrajina vie, že sa nemôže stať zatiaľ členom NATO, lebo nemá vyriešený konflikt na svojom území.

Kéry na margo situácie poznamenal, že s Ruskom nebol nikto ochotný viesť dialóg, až kým sa nepriblížilo k ukrajinským hraniciam. Nie je presvedčený, že Rusko na krajinu zaútočí.

Kmec hovorí o čierno-bielom videní konfliktu. S ohľadom na dohodu s USA povedal, že komunikačná stratégia nebola dobre nastavená.

V súvislosti s návrhom na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), ktoré avizoval Smer-SD, Krúpa uviedol, že nemá problém zvolať výbor.

Podľa Kmeca podporí Hlas-SD diskusiu o odvolávaní ministra, zaujímať ich budú aj referendové otázky. Klus si nemyslí, že referendum bude platné, aj keď bude vyhlásené.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
2 earthquakes in a row off Datça thumbnail

2 earthquakes in a row off Datça

30.09.2021 - 02:15Güncelleme: 30.09.2021 - 02:15 Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, Richter ölçeğine göre 4,3 ve 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi Datça açıklarında peş peşe 2 deprem Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 01.22´de, merkez üssü Ege Denizi olan Muğla'nın Datça ilçesinin 20.12 kilometre açığında ve 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin…
Read More
MENA: The recovery will be "timid and uneven", analyzes the World Bank thumbnail

MENA: The recovery will be “timid and uneven”, analyzes the World Bank

Dans la région Moyen Orient et Afrique du Nord (MENA), la pandémie du Covid-19 a mis à l’épreuve les systèmes de santé « mal préparés », indique jeudi la Banque mondiale qui souligne « la nécessité de remédier de toute urgence au sous-investissement » dans ce secteur clé. Pour 2021, l’institution internationale anticipe une reprise économique « timide et inégale »…
Read More
The renewed Spain against the solid France thumbnail

The renewed Spain against the solid France

Remontada, partidazo, espectacular, intensidad por casi 90 minutos, pueden ser los calificativos para resumir en pocas palabras el segundo duelo de las semifinales de la uefa Nations League, disputado entre Bélgica y Francia, y ganado por los galos con marcador de 3-2.  Los belgas pusieron el orden en la primera mitad para organizar un mejor…
Read More
Hayes: Putin's biggest fear may be the one thing he can't lie about thumbnail

Hayes: Putin’s biggest fear may be the one thing he can’t lie about

UP NEXTDaria Kaleniuk: 'I'm tired of all this argument', Ukraine needs help04:45We cannot let Putin set the conditions for this conflict: Former Amb. to Ukraine01:55'A nightmare for China': Why Joe thinks Putin's war spells doom for Xi Jinpin's plans05:00Ukraine should remind U.S. what liberty, freedom truly are — and how quickly they can be lost02:45'Images…
Read More
Piura: Alert for 4 deaths and more than 4,500 cases of dengue thumbnail

Piura: Alert for 4 deaths and more than 4,500 cases of dengue

La región Piura permanece en alerta sanitaria, tras confirmarse cuatro muertes y más de 4 mil 500 casos de contagio a causa del dengue, informó el director de Inteligencia Sanitaria de la Diresa, Eddy Leyva Villalonga. Esto en el marco de la pandemia del nuevo coronavirus que afecta a todo el país.Los distritos incluidos en…
Read More
Index Of News
Total
0
Share