Tranziția către tehnologia digitală va aduce beneficii companiilor care se vor bucura de o creștere economică și socială.
Aceasta este concluzia celor de la Microsoft prin Digital Futures Index. Studiul se bazează pe analiza datelor pentru a arăta nivelul de dezvoltare digitală a țărilor din Europa Centrală și de Est.
„Acest index a plecat de la conceptul că, împreună, putem face regiunea CEE un hotspot digital pentru întreaga lume, în cadrul căruia oamenii, firmele și comunitățile vor prospera prin inovare digitală, iar baza pentru asta este mediul cloud”, a spus Lenka Cabelova, Communications Director, Microsoft Central&Eastern Europe, în cadrul evenimentului de lansare, desfăşurat online.
Indexul se bazează pe colectarea de informații din surse publice de încredere, pe care le combină într-un model unic pentru a analiza dezvoltarea digitală. Este important de reținut că au fost folosite mai mult de 1000 intrări de date. De altfel, printre sursele folosite în obținerea de date se numără Comisia Europeană, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Banca de Investiții Europeană, Banca Mondială, Forul Monetar Internațional și Națiunile Unite.
„Sursele de informații pentru index au fost grupate în cinci categorii”, a adăugat George Coleman, CEO, Current Global, partenerul Microsoft în realizarea indexului. „Este vorba de zonele de digital business, digital government & public sector, digital infrastructure, digital sector și zona de capital uman”.
Cele cinci surse generează un model de date care, prin comparare cu țările apreciate drept repere în Europa, respectiv Suedia, Danemarca, Finlanda și Olanda, permit factorilor de decizie din fiecare țară, comunitate și firmă să vadă, comparativ, ce puncte forte au fost atinse în drumul spre digitizare și unde mai sunt lucruri de făcut.
Cum se situează România
Țara noastră are un potențial ridicat pentru a atrage un număr mare de lucrători considerați „nomazi digitali” și este considerată un reper pe acest sector.
Practic, o trecere rapidă către munca în cloud sau hibridă va ajuta firmele românești să devină mai competitive și să se bucure de o creștere economică semnificativă.
Totuși la capitolul muncă în cloud sau online, țara obține un scor de 78, asta în timp ce țările-reper au un scor de 125. Tot în cadrul indexului se poate observa că maturitatea digitală a mediul de afaceri român este situată la 79, ceea ce înseamnă o capacitate scăzută de utilizare a tehnologiei digitale pentru îmbunătățirea și creșterea activităților economice.
Cu toate acestea, în acest moment tranziția către cloud/hibrid este o prioritate pentru mediul de afaceri român și asta va avea ca efect o creștere a sectorului de joburi online/hibrid cu aproximativ 20%, în următorii 5 ani.
Cu alte cuvinte, dacă afacerile românești reușesc să îmbrățișeze tehnologia digitală împreună cu o cultură de muncă online sau hibridă există un potențial ca businessurile să devină mai productive, inovatoare și competitive, ceea ce va duce, în final, la o creștere economică.
Indexul poate fi vizualizat și analizat aici.
Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here