Slovenský šport mieri k olympijskej exotike

BRATISLAVA. Potlesk doznel. V utorok priletia bronzoví hrdinovia hokejového turnaja a s fanúšikmi sa stretnú na Námestí SNP v Bratislave. Medailový úspech treba osláviť, lenže zároveň si pripomeňme, vďaka čomu sa podaril. 

Táto medaila je možno oveľa dôležitejšia, pretože v mizérii slovenského športu ukazuje východisko a spôsob, ako športovo napredovať. 

Zrkadlo slovenského športu po pekinských hrách je totiž krivé. Nezobrazuje reálny stav zimných športov.

Fanúšikovia budú dlho spomínať na zlatú medailu Petry Vlhovej, ktorej zjavne podmienky na olympijskej zjazdovke nevyhovovali a po prvom kole slalomu jej veril málokto. V druhej jazde však zmazala obrovskú stratu a zvíťazila. 

Ešte väčšie ovácie si vyslúžili hokejisti za hru a výsledky na olympijskom turnaji. Bronzová medaila je senzáciou, takto vysoko ich azda nikto nečakal.

Hokejisti už roky nepatria medzi medailových favoritov a či Peking nebol iba náhodný výstrel, môže ukázať už májový svetový šampionát. 

Medaily stoja na rodičoch a nadšencoch

Najdôležitejšie zistenie je, že medailové úspechy nie sú výsledkom systému práce s mládežou, kvalitnej infraštruktúry, vrcholových stredísk či špičkových odborníkov, s výnimkou hokeja a Vlha tímu. 

Víťazstvá Vlhovej sú predovšetkým úspechmi jej tímu. Petra Vlhová získava medaily a trofeje vďaka podpore, ktorú mala od rodiny. Mala aj šťastie na pomoc Zuzulovcov a nadšencov z lyžovania.

Nie je to však výsledok práce lyžiarskej asociácie a prepracovanej podpory mládeže. V hokeji má každý hráč za sebou iný príbeh. Nedá sa generalizovať.

Ale stačí sa pozrieť na hokejistu, ktorý sa stal so siedmimi gólmi hviezdou olympijského turnaja a miláčikom fanúšikov.

Juraj Slafkovský hral na Slovensku do 14 rokov. Potom jeho rodičia spolu s rodičmi iných hokejových talentov hľadali možnosti, kde by mohli mladí hráči napredovať.

Hral v Salzburgu, Hradci Králové a posledné tri sezóny je hráčom fínskeho TPS Turku. Rodič pochopil, že ak chce rozvíjať talent, musí to skúšať v zahraničí. 

Na olympiádu posielame amatérov

Symbolom vystúpenia slovenských športovcov na zimnej olympiáde v Pekingu boli rozlúčkové slová bežca na lyžiach Jána Koristeka po lyžiarskom maratóne.

„Už ani nie je šanca, že by ma pritom udržali. Už chcem žiť, toto už nie je život,“ povedal Koristek a oznámil, že sa vracia k tomu, čo ho naozaj živí, a to je poľnohospodárstvo.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Florida names Wisconsin transfer Graham Mertz as starting QB thumbnail

Florida names Wisconsin transfer Graham Mertz as starting QB

Graham Mertz didn't work out for Wisconsin, but Florida is now giving him a shot.Gators head coach Billy Napier confirmed to reporters on Friday that Mertz will be the starting quarterback against Utah in Week 1, confirming what had been expected by many when the redshirt junior landed in Gainesville.Florida will face the Utes on
Read More
Abenteuerlich anmutende Erklärung vom Team der positiv getesteten Russin Waljewa thumbnail

Abenteuerlich anmutende Erklärung vom Team der positiv getesteten Russin Waljewa

Kamila Waljewas nwälte haben eine ungewöhnliche Geschichte auf Lager für ihre Mandantin. Bild: Keystone Die Medizin des Grossvaters soll nach Angaben der Anwälte von Eiskunstläuferin Kamila Waljewa zum positiven Dopingtest vor Olympia geführt haben.Es sei zu einer Verunreinigung mit einem Produkt gekommen, das ihr Grossvater eingenommen habe, sagte IOC-Mitglied Denis Oswald unter Berufung auf die…
Read More
Tsvetana Pironkova announced the end of the season thumbnail

Tsvetana Pironkova announced the end of the season

Полуфиналистката от Уимбълдън 2010 Цветана Пиронкова обяви край на сезона заради травма. „Поради силно обостряне на хронична контузия в дясното ми рамо, се наложи да преустановя тренировки и участията си в турнири. През последните 4 седмици се подлагам на интензивна терапия и вече започвам да раздвижвам ръката си без да изпитвам болка. Прогнозите са добри,…
Read More
Razgatlioglu wins WorldSBK’s 900th race, Bautista second thumbnail

Razgatlioglu wins WorldSBK’s 900th race, Bautista second

Click here for more info on Vitesse T-Shirts UKThe Turkish rider took the Race 1 win by 4.324s, Bautista and Rea completed the podium.P1 – Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK)After obliterating the lap record to take pole position, Razgatlioglu won Race 1 at Mandalika.He crossed the finish line with a 4.324s advantage for his
Read More
Bobi Tsonev announced the reason for parting ways with Levski thumbnail

Bobi Tsonev announced the reason for parting ways with Levski

Снимка: Lap.bg 14 Яну 2022, 21:51 711 Полузащитникът Борислав Цонев си взе довиждане с феновете на Левски, след като по-рано днес се раздели за втори път в кариерата си с клуба. Националът намекна на какво се дължи решението му да напусне Левски. Както клубът обяви, двете страни се разделиха по взаимно съгласие. "Левскари , вярвам,…
Read More
Index Of News
Total
0
Share