Statul încasează o sumă colosală de pe urma deşeurilor, fie că e vorba de contribuțiile plătite de deținătorii de deșeuri şi vânzarea acestora, contribuții pentru economia circulară încasată de la proprietarii ori administratorii de depozite pentru deșeurile municipale, deșeuri din construcții și desființări sau pur şi simplu venituri din taxe şi contribuţii.
Ministerul Mediului a elaborat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar pentru acest an valoarea totală a veniturilor estimate se ridică la peste 3 miliarde lei.
Documentul consultat de Ziare.com detaliază fiecare sumă.
Astfel, valoarea totală a veniturilor estimate în sumă de 3.011.633.000 lei se detaliază astfel că la subcapitolul “Alte impozite şi taxe fiscale” s-au estimat valori ale veniturilor din taxe şi contribuţii în sumă de 761.000.000 lei, astfel:
– o contribuție de 2% din veniturile realizate din vânzarea deșeurilor, obținute de către deținătorul deșeurilor, persoană fizică sau juridică, în sumă de 90.466.000 lei;
– taxele pentru emisiile de poluanți în atmosferă, datorate de operatorii economici deținători de surse staționare a căror utilizare afectează factorii de mediu, în sumă de 6.816.000 lei;
– contribuția pentru economia circulară încasată de la proprietarii sau, după caz, administratorii de depozite pentru deșeurile municipale, deșeuri din construcții și desființări, destinate a fi eliminate prin depozitare, în sumă de 357.596.000 lei;
– o contribuție de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piața natională ambalaje de desfacere, și de operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de ambalaje corespunzatoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie și de valorificare prin reciclare și cantitățile de deșeuri de ambalaje încredințate spre valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie și valorificate prin reciclare, în sumă de 54.595.000 lei.
Pentru ecotaxă, în valoare de 0,15 lei/bucată, care se aplică tuturor pungilor de transport, statul mai încasează 83.972.000 lei.
AFM mai încasează o contribuţie de 2% din valoarea substanţelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici, în sumă de 16.756.000 lei.
De asemenea, statul mai încasează şi o contribuţie de 2% din veniturile realizate din vânzarea masei lemnoase şi/sau a materialelor lemnoase obţinute de către administratorul, respectiv proprietarul pădurii, cu excepţia lemnelor de foc, arborilor şi arbuştilor ornamentali, pomilor de Crăciun, răchitei şi puieţilor, în sumă de 63.501.000 lei.
La acestea se adaugă o contribuţie de 3% din suma care se încasează anual pentru gestionarea fondurilor de vânătoare, plătită de către gestionarii fondurilor de vânătoare, în sumă de 1.856.000 lei.
Tot la Fondul de mediu se plăteşte o contribuție de 50 lei/tonă, datorată de unitățile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere cu procentul prevăzut a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare din deșeuri municipale plata făcându-se pentru diferența dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual și cantitatea efectiv încredințată spre reciclare și alte forme de valorificare, în sumă de 25.669.000 lei.
O altă taxă de 0,3 lei/kg este aplicată o singură dată cantităților de uleiuri, pe bază minerală, semisintetice, sintetice, cu sau fără adaosuri, şi este încasată de la operatorii economici care introduc pe piața națională astfel de produse, de unde se estimează că staul va încasa 55.666.000 lei.
Se estimează că la Fondul de mediu va intra 1.147.000 lei pentru contribuția de 2 lei/kg, datorată de operatorii economici autorizați pentru preluarea obligațiilor anuale de valorificare a deșeurilor de ambalaje, respectiv de gestionare a anvelopelor uzate, precum şi alte 2.503.000 lei drept contribuție datorată de operatorii economici care introduc pe piața națională echipamente electrice și electronice.
De asemenea, veniturile din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră s-au estimat la 1,95 miliarde lei.
Citeste si:
Dubaiul, una din cele mai căutate destinaţii de către români, va opri distribuția gratuită a pungilor de plastic de unică folosință, într-un demers al strălucitorului emirat către…
Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus se lansează marţi, 8 februarie 2022. De la ora 10.00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor/dealerilor auto pentru înscriere în programe, iar…
Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here