När vi testade Total Protection förra året gav vi det en del kritik för ett halvdant och rörigt gränssnitt. Detta är en sak som McAfee ser ut att ha jobbat på och 2022 års upplaga av säkerhetspaketet har fått ett rejält ansiktslyft, med grafisk stil som har Windows 11-vibbar, och luftigare design med bättre överblick för funktioner på startsidan.
Betyg 3,5 av 5
Omdöme
Trots en del mindre funktioner som saknas, är det här ett kompetent paket till ett bra pris. McAfee erbjuder numera Total Protection i olika prisnivåer för olika många användare. Det snygga nya gränssnittet håller dock inte för närmare granskning och är segt att använda.
Positivt
- Säkert och snabbt virusskydd
- Bra lösenordshantering
- Funktionsrik föräldrakontroll
Negativt
- Föräldrakontroll bara vid köp av 10 licenser
- Tappar funktioner?
- Bökigt och bitvis långsamt gränssnitt
Det är många pc-kunder som har erfarenhet av McAfee, och inte en positiv. En specialversion av säkerhetspaketet kallad Livesafe har länge varit det säkerhetspaket som datortillverkare lägger med i nya Windows-datorer som en prova på-version som du blir tvungen att avinstallera. Detta bland annat tack vare företagets historia med nära koppling till Intel.
Den negativa imagen, också delvis tack vare dess excentriske och skandalomsusade grundare, är oförtjänt, i alla fall ur rent teknisk synvinkel. Den som faktiskt köper och kör deras produkter får god kvalitet. Virusskyddet utsågs av AV Comparatives till årets produkt 2021 och AV-test ger Total Protection full pott för förmågan att detektera virus och högt betyg för låg prestandapåverkan.
Med den grunden bygger McAfee sedan vidare med en knippe internetsäkerhetsfunktioner som håller god kvalitet. Du får en mjukvarubrandvägg med god detaljkontroll för både individuella program och nätverksanslutningar, och intelligent autoläge som fungerar bra för de flesta hemanvändare.
Säker surf med tillägg
Du får ett verktyg för sårbarhetsanalys för installerade program samt Windows, som kan se om de behöver uppdateras, och ett annat som identifierar appar som kan behöva prestanda och kan ge dem extra systemresurser. Du kan djupradera filer, och regelbundet rensa spårningskakor och annan tillfällig webbdata.
När vi testar Total Protection finns en funktion kallad fillås i menyn, som skapar ett krypterat valv där du kan arkivera dokument. Det är en bökig funktion, och dessutom en som McAfee är på väg att ta bort ur Total Protection redan denna vinter. Tyvärr är det oklart om det ersätts av någon annan krypteringslösning för att till exempel skydda viktiga data mot utpressningsprogram. McAfee rekommenderar istället att du har säkerhetskopia på sådant hos valfri molnlagringstjänst.
Med webbläsartillägget Web Advisor får du skydd not nätfiskelänkar och felskrivna webbadresser, säkra webbsökningar och länkkontroll på sociala medier som Facebook, Instagram, Youtube och Linkedin. Det kan också blockera sajter som kapar datorn för att gräva kryprovaluta. Web Advisor finns också gratis för alla att ladda ner, men räknas ändå som en komponent i Total Protection.
Bra tjänst för lösenord och kontobevakning
Fyra större tjänster utgör merparten av mervärdet med Total Protection. Först lösenordhanteraren True Key som körs som ett webbläsartillägg. Det sparar och fyller automatiskt i lösenord för dig, och med huvudlösenord eller verifiering via mobilapp kan du sedan auto-fylla webbinloggningsformulär. Du kan också manuellt spara andra typer av uppgifter som kortinformation, adresser, anteckningar och körkort- och passinformation.
Säker lösenordshantering är bra, men om dina lösenord redan har läckt hjälper det inte. En ny funktion i Total Protection är därför webbtjänsten Id-skydd som håller koll på dataläckor och information som sprids på nätet. Du kan registrera upp till tio e-postadresser, bankkort, kontonamn, och telefonnummer, samt färre andra uppgifter, till exempel två pass och nationella id-nummer. Du får sedan varning om dessa cirkulerar på nätet, och råd om vad du ska göra för att vara trygg, till exempel byta lösenord.
Safe Family är en funktionsrik föräldrakontroll, där du kan övervaka skyddade datorers och mobilers aktivitet, blockera webbinnehåll baserat på ålder, tillåta eller blockera typer av appar eller specifika, kontrollera skärmtid med schema eller tillfällig tilldelning, och spåra mobila enheter.
Gränssnitt som behöver uppdateras
Alla funktionerna gör sitt jobb, men gränssnittet i just föräldrakontrolldelen är av någon orsak frustrerande långsamt. Det verkar som om den kommunicerar i realtid med de klienter den kontrollerar och det kan emellanåt gå väldigt segt. På ytan har McAfee Total Protection fått en ny modernare stil, men går vi ner i menyerna är det uppenbart att det behöver trimmas och finputsas. Det blir ofta virrigt och ologiskt att navigera.
Slutligen får du en vpn-funktion. Den var tidigare en separat app, men är numera inbyggd i Total Protection-programmet och kan startas i en undermeny, eller med ett högerklick på McAfee-ikonen i aktivitetsfältet. Det är en relativt kompetent vpn med servrar i 50 länder och vad som verkar vara anständig hastighet till åtminstone servrar i europeiska länder och USA. Vilka strömningstjänster som fungerar kan variera. Vi lyckas till exempel inte ansluta till BBC Iplayer.
Specifikationer
Produktnamn: Mcafee Total Protection
Testat: Februari 2022
Kontakt: McAfee
Brandvägg: Ja
E-postskydd: Ja
Föräldrakontroll: Ja
Separat bankskydd: Nej
Svenskt gränssnitt: Ja
Övrigt: Lösenordshanterare, indentitetsskydd, säkra sökningar, uppdateringshanterare, appoptimering, snabbare surf, nätverksövervakning, djupradering, vpn
Systemkrav, Windows: Windows 7 (sp1) eller nyare, 1 GHz cpu, 2 GB ram, 500 MB ledíg lagring
Multiplattform: Windows, Mac, Android, IOS
Prisexempel första året/förlängning: 749 / 1149 kr (1 år 10 enheter)
Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here