אסטרונומים חושבים שהבחינו לראשונה בחור שחור ‘בלתי נראה’

חורים הצליחו לזהות חור שחור שחומר לא נופל לתוכו או שאינו חלק ממערכת בינארית, ובכך בעצם הוא לא חשוף לעין וכמעט לכל מכשיר אחר כמה טלסקופים שנמצאים בבניה או לקראת שימוש יוכלו לזהות חורים שחורים בודדים כאלה באופן יום יומי

מאת: אדם מקמסטר, סטודנט לתואר שני באסטרונומיה, ואנדרו נורטון, פרופסור לחינוך לאסטרופיזיקה, האוניברסיטה הפתוחה של בריטניה

אסטרונומים צילמו את התמונה הישירה הראשונה אי פעם של חור שחור בשנת 2019, הודות לחומר שזוהר בקרבתו. אבל חורים שחורים רבים למעשה כמעט בלתי ניתנים לזיהוי. כעת צוות אחר שהשתמש בטלסקופ החלל האבל מצא סוף סוף משהו שאף אחד לא ראה לפני כן: חור שחור בלתי נראה לחלוטין. המחקר, שפורסם באינטרנט והוגש לפרסום בכתב העת Astrophysical Journal, טרם עבר ביקורת עמיתים.

חורים שחורים הם מה שנשאר אחרי שכוכבים גדולים מתים וליבתם קורסת. הם צפופים להפליא. כוח המשיכה שלהם כל כך חזק ששום דבר לא יכול לנוע מהר מספיק כדי לברוח מהם, כולל אור. אסטרונומים להוטים לחקור חורים שחורים כי הם יכולים לספר לנו הרבה על הדרכים שבהן כוכבים מתים. באמצעות מדידת המסות של חורים שחורים, אנו יכולים ללמוד על מה שקרה ברגעים האחרונים של הכוכבים, כאשר הליבות שלהם קרסו והשכבות החיצוניות שלהם הועפו לחלל.

לכאורה נראה כי חורים שחורים הם מעצם הגדרתם בלתי נראים –  אחרי הכל הם הרוויחו את שמם דרך היכולת שלהם ללכוד אור. אבל אנחנו עדיין יכולים לזהות אותם דרך האופן שבו הם משפיעים על עצמים אחרים הודות לכוח המשיכה החזק שלהם. מאות חורים שחורים קטנים התגלו בזכות תכונה זו.

ישנן שתי גישות שונות לגילוי כזה. ב”כוכבים בינאריים בתחום הרנטגן” – שבהם כוכב רגיל וחור שחור מקיפים מרכז משותף  תוך כדי הפקת קרינת רנטגן – שדה הכבידה של החור השחור יכול למשוך חומר מחברו. החומר מקיף את החור השחור, מתחמם בגלל חיכוך ואז החומר החם זוהר באור בתחום הרנטגן, מה שהופך את החור השחור לגלוי, לפני שהחומר מהכוכב המלווה נשאב לתוך החור השחור ונעלם. ניתן גם לזהות זוגות של חורים שחורים כשהם מתמזגים ופלטים הבזק קצר של גלי כבידה, שהם אדוות במרחב-זמן.

ישנם חורים שחורים סוררים רבים הנסחפים בחלל מבלי לקיים אינטראקציה עם אף כוכב אחר, מה שהופך אותם קשים לזיהוי. זו בעיה, כי אם אנחנו לא יכולים לזהות חורים שחורים מבודדים, איננו יכולים ללמוד איך הם נוצרו ועל מותם של הכוכבים מהם באו.

אופקים חדשים וחשוכים

חור שחור המצולם באור מקוטב, וחושף את השדות המגנטיים שלו. שותפות טלסקופ אופק האירועים (EHT)
חור שחור המצולם באור מקוטב, וחושף את השדות המגנטיים שלו. צולם בשנת 2019. שותפות טלסקופ אופק האירועים (EHT)

כדי לגלות חור שחור בלתי נראה שכזה, היה צוות המדענים צריך לשלב שני סוגים שונים של תצפיות במשך מספר שנים. הישג מרשים זה מבטיח דרך חדשה למצוא את הגופים החמקמקים הללו.

תורת היחסות הכללית של איינשטיין חזתה שעצמים מסיביים  יכופפו אור שחולף בסמוך אליהם. משמעות הדבר היא שכל אור העובר קרוב מאוד לחור שחור בלתי נראה – אך לא קרוב מספיק כדי ליפול לתוכו – יתעקם  באופן דומה לאור העובר דרך עדשה. התופעה הזו נקראת עדשת כבידה, והיא משמשת שנים רבות לחקר תופעות רבות בחלל, החל מאשכולות גלקסיות ועד כוכבי לכת סביב כוכבים אחרים.

מחברי המחקר החדש שילבו שני סוגים של תצפיות כבידה בחיפוש אחר חורים שחורים. זה התחיל בכך שהם הבחינו באור מכוכב מרוחק, שלפתע גדל, לפני שהוא חוזר לבהירותו המקורית. הם לא יכלו לראות שום עצם קרוב יותר אלנו שגרם להגדלה באמצעות תהליך העדשה הכבידתית. הדבר רמז על כך שהעצם עשוי להיות חור שחור בודד, משהו שמעולם לא נראה בעבר. הבעיה הייתה שזה יכול היה להיות גם סתם כוכב בעל אור חיוור.

כדי להבין אם זה היה חור שחור או כוכב חלש נדרשה הרבה עבודה, וכאן נכנס הסוג השני של תצפיות עדשת כבידה. המחברים צילמו שוב ושוב תמונות עם האבל במשך שש שנים, ומדדו כמה רחוק הכוכב נראה נע כשהאור שלו סטה.

בסופו של דבר זה איפשר להם לחשב את המסה והמרחק של של העצם שגרם לאפקט העדשה. הם גילו שזה היה עצם בעל 7 מסות שמש, הממוקם כ- 5,000  שנות אור מאיתנו.  זה נשמע רחוק אבל למעשה קרוב יחסית: כוכב בגודל כזה ובמרחק כזה היה צריך להיות גלוי לנו. מכיוון שאנחנו לא יכולים לראות אותו, הם הגיעו למסקנה שזה חייב להיות חור שחור מבודד.

לבצע כל כך הרבה תצפיות עם מצפה כוכבים כמו האבל זה לא קל. הטלסקופ פופולרי מאוד ויש הרבה תחרות על זמנו. ובהתחשב בקושי לאשר עצם כזה, אתם עשויים לחשוב שהסיכויים למציאת עוד מהם אינם גדולים. למרבה המזל, אנחנו בתחילתה של מהפכה באסטרונומיה. זאת הודות לדור חדש של מתקנים, כולל סקר גאיה המתמשך, ומצפה הכוכבים ורה רובין העומד להיפתח בקרוב וכן טלסקופ החלל ננסי גרייס, שכולם יבצעו מדידות חוזרות ונשנות של חלקים גדולים של השמים בפירוט חסר תקדים.

“זו הולכת להיות מהפכה, זה הולך להיות ענק לכל תחומי האסטרונומיה. בזכות מדידות חוזרות בדיוק גבוה של חלק כל כך גדול מהשמים יתאפשר לנו לחקור בקנה מידה גדול תופעות משתנות בלוחות זמנים קצרים מאוד. נחקור עצמים מגוונים כמו אסטרואידים, סופרנובות וכוכבי לכת סביב כוכבים אחרים בדרכים חדשות.

כשמדובר בחיפוש אחר חורים שחורים בלתי נראים, המשמעות היא שבמקום לחגוג גילוי חור שחור אחד בלבד, נוכל בקרוב לגלות הרבה חורים שחורים כעניין שבשגרה. הדבר יאפשר לנו למלא את הפערים בהבנתנו את מותם של כוכבים ויצירת חורים שחורים.

בסופו של דבר, החורים השחורים הבלתי נראים של הגלקסיה עומדים להתגלות יותר בקלות ויהיה להם קשה יותר להסתתר.

למאמר ב-The Conversation

עוד בנושא באתר הידען:

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
What’s Inside a Black Hole? Physicist Probes Holographic Duality With Quantum Computing To Find Out thumbnail

What’s Inside a Black Hole? Physicist Probes Holographic Duality With Quantum Computing To Find Out

Dude, what if everything around us was just … a hologram? The thing is, it could be—and a University of Michigan physicist is using quantum computing and machine learning to better understand the idea, called holographic duality. Holographic duality is a mathematical conjecture that connects theories of particles and their interactions with the theory of…
Read More
To start the week off right, eco-efficient processes, hydrogen and printed electronics thumbnail

To start the week off right, eco-efficient processes, hydrogen and printed electronics

Industrie et Technologies Publié le 27/09/2021à 10h00 Soyez le premier à réagir Sairem, qui commercialise des procédés industriels par micro-onde, a présenté sa technologie et ses recherches lors du congrès d'ALLICE, le 21 septembre. Ici un équipement de vulcanisation du caoutchouc. © Sairem Trois procédés innovants ont été mis en lumière lors du premier congrès…
Read More
ANAHD芝田新社長、22年度最終黒字目指す thumbnail

ANAHD芝田新社長、22年度最終黒字目指す

By Tadayuki YOSHIKAWA  全日本空輸(ANA/NH)を傘下に持つANAホールディングス(ANAHD、9202)は2月10日、芝田浩二専務(64)が4月1日付で社長に昇格する人事を発表した。片野坂真哉社長(66)は代表権のある会長に就き、伊東信一郎会長(71)は特別顧問に退く。事業会社のANAも、傘下のLCCであるピーチ・アビエーション(APJ/MM)創業時にCEO(最高経営責任者)を務めた井上慎一専務(63)が4月1日付で社長に昇格し、平子裕志社長(64)はANAHDの副会長に就任する。 ANAホールディングスの新社長に就任する芝田専務(左)と片野坂社長=22年2月10日 PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire  芝田新社長は鹿児島県奄美群島の加計呂麻(かけろま)島出身。1982年3月に東京外国語大学外国語学部を卒業後、同年4月にANAへ入社。アライアンス室室長や欧州室長を歴任し、2013年4月1日の持ち株会社制移行時に発足したANAHDではアジア戦略部長やグループ経営戦略室長などに就いた。現在は専務取締役で、グループ経営戦略や広報・コーポレートブランド推進などを担当している。  12月で創業70周年の節目を迎える今年、持株会社ANAHDと事業会社ANAのトップが同時に交代する。 —記事の概要— ・口癖は「大丈夫だろう」 ・22年度は最終黒字目指す 口癖は「大丈夫だろう」  片野坂社長は「ご覧の通り貫禄十分だが、アライアンス関連事業、欧州駐在を経験し、エピソードにも事欠かない。コロナ危機を乗り切る経営戦略を担当しており、今後はリーダーシップを発揮して世界のリーディングエアライングループを目指す経営ビジョンを実現してくれるものと確信している」と芝田新社長を紹介した。 芝田新社長を紹介するANAホールディングスの片野坂社長=22年2月10日 PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire  「企業は持続的成長が第一だ。(コロナの影響で)小さな会社になって生き残り、雇用を守り、ポストコロナに向けてビジネスモデルを変えていく。創立70周年のタイミングだが、2022年度は確実に黒字化していけると判断した」と、社長交代のタイミングに触れた。  「『大丈夫だろう』が口癖で、2、3のデータや根拠を持ってきて『行けます』と。ある案件でも私が出した方針と違うことを言ってきて、それが非常になるほどと思い、私もそちらに乗っかった。コロナを戦う戦略も共有できており、安心して引き継げる」と、片野坂社長は芝田氏と考えが共有できていることを後継指名した理由に挙げた。  芝田氏は北京に留学経験もあり、「中国語も英語も堪能。最近では(仮想空間での旅行や買い物を手掛ける)ANA NEOや、(アバターロボットを手掛けるavatarin社の)アバターなど新事業を手掛けており、これからの時代にふさわしい」(片野坂社長)と、コロナ後の非航空系事業の強化も任せられる人選になったという。 22年度は最終黒字目指す  芝田氏が片野坂社長から後継指名されたのは、昨年の12月24日クリスマスイブ。「青天の霹靂、驚天動地だった。私自身が会社の発展、全従業員の幸福にいくばくか貢献できるかどうか、何度か自問自答し相応の覚悟ができた」(芝田氏)と語った。 「青天の霹靂、驚天動地だった」と語るANAホールディングスの新社長に就任する芝田専務=22年2月10日 PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire  ANAが中核となる航空事業については、入国制限で国際線の本格運航が難しい中、国内線の需要回復が鍵を握り、ANAHDとしては2022年度の黒字化を目指す。  「足もとの需要がなかなか読みづらいが、コスト削減が進んでいる。昨年の第3四半期くらいの国内旅客の回復が見込めれば、黒字の確信を持てるのではないか。特別利益なども一定程度期待しているので、最終黒字を目指したい」と新社長としての意気込みを述べた。 都内で会見するANAホールディングスの新社長に就任する芝田専務(左)と片野坂社長=22年2月10日 PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire  FSC(フルサービス航空会社)のANAとLCC(低コスト航空会社)のピーチの役割分担については、「ホールディングスの立場から、扇の要としてお互いの長所が十分発揮できるようなコーディネートができればいい。特段大きな路線変更は検討していない」と語った。  ANAとピーチに続く「第3ブランド」となる2022年度後半から2023年度前半に就航するとしていた中距離国際線LCCは「当初の予定より若干遅れると思う」と、国際線需要の回復期を見極める。「アジア・オセアニア路線で、リゾートに限定する必要はない」と、観光だけでなく海外出張需要の取り込みも目指す。  非航空系事業については、グループ会社ANA NEOが開発するスマートフォンを使ったバーチャル(仮想)空間での旅行や買い物などを楽しめるプラットフォーム「SKY WHALE(スカイホエール)」は「今夏のサービスローンチを目指し、最終的な開発を急いでいる。(アバターとスカイホエールの)2つの事業化が今年度あるいは来年度にもう少し深掘りされてくるだろう」との見通しを示した。  片野坂社長はトップ刷新の理由の一つとして、構造改革の加速を挙げた。「私なりに小さな火を付け、炎を点火したような感じ。これらをスピードを上げて実現して欲しい。競争するテーマが決まっているので、スピードを上げないと世界に負けてしまう。ビジネスプランのスピードを上げ、どんどん花を開かせて欲しい」(片野坂社長)と、黒字化を経てグローバルな競争に勝てる体制づくりに期待を寄せた。ANAホールディングスの新社長に就任する芝田専務(左)と片野坂社長=22年2月10日 PHOTO: Tadayuki YOSHIKAWA/Aviation Wire 関連リンクANAグループ 就任会見 ・ANA第3ブランド、コロナで就航後ろ倒し 芝田HD新社長「リゾートに限定する必要ない」(22年2月10日) ・ANAHD片野坂社長「スピード上げないと世界に負ける」構造改革の加速求める(22年2月10日) 新社長人事 ・ANAHD、新社長に芝田専務 ANAは井上専務が社長昇格(22年2月10日)…
Read More
New 'camera' with shutter speed of 1 trillionth of a second sees through dynamic disorder of atoms thumbnail

New ‘camera’ with shutter speed of 1 trillionth of a second sees through dynamic disorder of atoms

At slow shutter speeds, the atomic structure of GeTE looks ordered but blurred. Faster exposures reveal a clear intricate pattern of dynamic displacements. Credit: Jill Hemman / ORNL, U.S. Dept. of Energy Researchers are coming to understand that the best performing materials in sustainable energy applications, such as converting sunlight or waste heat to electricity
Read More
Index Of News
Total
0
Share