Omikron a BA.2 přidělávají lékařům starosti. I svými příznaky

Varianta koronaviru omikron byla v posledním týdnu v 95 procentech vyšetřených vzorků. Nová s omikronem nepříbuzná podvarianta BA.2, která dominuje v Dánsku a ve Švédsku, se objevila ve 173 případech.

Prozatím nejsou informace o tom, že by způsobovala vážnější onemocnění nebo nakažení častěji potřebovali hospitalizaci. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Varianta BA.2 byla poprvé popsána 6. prosince, původně jako subvarianta linie omikronu, která je dominantní i v Česku. Poslední poznatky podle SZÚ ukazují, že příbuzné nejsou.

Klinická praxe zatím v zasažených zemích nehlásí změny v průběhu onemocnění nebo v počtech hospitalizovaných v přímé souvislosti právě s touto variantou.

Komplikovaná je ale už i situace se samotným omikronem. Podle lékařů je třeba variantu kvůli nasazení léčby určit PCR testem, jen podle příznaků se nedá poznat, i když ztráta chuti nebo čichu je méně častá než u dosud dominantní varianty delta. U omikronu rovněž nefungují monoklonální protilátky, lékaři mohou použít jako prevenci lék remdesivir nebo nová antivirotika.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Amira Pocher: Now she shoots back at Iris Klein |  BUNTE.de thumbnail

Amira Pocher: Now she shoots back at Iris Klein | BUNTE.de

Amira Pocher (29) ist derzeit in der Öffentlichkeit stark im Einsatz. Die Frau von Oliver Pocher (43) probiert sich bei diversen TV-Formaten nicht nur als Moderatorin aus, sondern wird demnächst auch noch als Kandidatin bei der RTL-Tanzshow "Let's Dance" zu sehen sein. Ihre Medienpräsenz kommt nicht bei jedem gut an. Unter anderem erntete die 29-Jährige…
Read More
Index Of News
Total
0
Share