Smer plánuje do referenda zaradiť aj otázku o odchode do dôchodku

13. feb 2022 o 14:17 I Aktualizované o 14:51

Opozícia chce spustiť petíciu na vypísanie referenda aj o predčasných voľbách a obrannej dohode.

author

TASR, SITA

Externý prispievateľ
, Tlačová agentúra

Juraj Blanár.Juraj Blanár. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Zastropovanie veku odchodu do dôchodku bude pravdepodobne treťou otázkou v referende, ktoré pripravuje opozičná strana Smer.

V nedeľu to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo s Michalom Kovačičom potvrdil podpredseda parlamentu a Smeru Juraj Blanár.

Strana plánuje spustiť petičnú akciu na vyhlásenie referenda, v ktorom sa chce ľudí pýtať aj na obrannú dohodu s USA, ktorú 9. februára schválila Národná rada SR, či na otázku týkajúcu sa predčasných parlamentných volieb.

Článok pokračuje pod video reklamou

Článok pokračuje pod video reklamou

Blanár obhajoval Blahu

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová uviedla, že odsudzuje útoky na poslancov parlamentu, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA.

Blanár sa stotožňuje s tým, aby boli zverejnené verejné informácie. Poukázal na skutočnosť, že to, čo zverejnil na sociálnej sieti jeho stranícky kolega Ľuboš Blaha, sú informácie, ktoré sa dajú nájsť na stránke Národnej rady (NR) SR.

Podľa jeho slov ide len o výsledok hlasovania poslancov a mesto, v ktorom žijú.

Remišová tvrdí, že poslanci Za ľudí nemajú zatiaľ žiadnu ochranu. Poukázala však na to, že mnohí z poslancov čelia útokom a nenávistným správam. Blanár však verí, že ľudia dokážu vyhodnotiť situáciu.

Obavy o suverenitu

Diskutujúci sa zaoberali aj témou obrannej dohody s USA. Blanár poznamenal, že dohoda bola pretlačená napriek nesúhlasu väčšiny obyvateľov.

Poukázal aj na zrušenú rozpravu v parlamente či to, že nebolo v pléne umožnené vyjadriť sa generálnemu prokurátorovi SR.

“Slovenská republika sa vďaka vám zbavuje suverenity. Slovenská republika sa vďaka vám zbavuje vzdušného priestoru, kde si môžu robiť Američania, čo chcú, doviezť si, čo chcú, a my to nemôžeme ani len skontrolovať, iba nás budú informovať,” povedal Blanár.

Remišová kritizovala generálneho prokurátora

Remišová odsúdila vyjadrenia generálneho prokurátora. “To, akým spôsobom generálny prokurátor pošliapal pamiatku obetí invázie sovietskych vojsk, je absolútne neakceptovateľné,” povedala. Podľa Blanára Slovensko takúto dohodu nepotrebuje.

Súvisiaci článok

Súvisiaci článok Krúpa má dojem, že Žilinkov prejav k dohode s USA vznikol v Rusku Čítajte 

Ministerka by zmenila zákon o prokuratúre tak, aby vo funkcii skončil Maroš Žilinka.

Blanár nechcel komentovať to, či by bol Žilinka dobrým kandidátom na prezidenta SR. Na otázku, či je minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO) dobrým ministrom, Remišová uviedla, že túto otázku otvorili aj na koaličnej rade.

Podľa Remišovej by si Juraj Šeliga (Za ľudí) mal rozmyslieť návrat na post podpredsedu parlamentu. Podpredseda Smeru sa nechcel vyjadriť, či by mal problém s tým, že by bol Milan Uhrík jedným z ministrov v budúcej vláde.

“Na stole budeme mať hodnoty, ktoré budeme chcieť presadzovať,” uzavrel.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
The Queen and Paddington Bear light up a rocking palace thumbnail

The Queen and Paddington Bear light up a rocking palace

Placeholder while article actions loadLONDON — We now know what’s inside Queen Elizabeth II’s famous handbag: a stash of marmalade sandwiches.That, at least, was what the queen revealed in a comic sketch with Paddington Bear that rocked Buckingham Palace and delighted viewers around the world.The segment was aired at a concert held at the palace…
Read More
The one question that Röttgen simply does not want to answer thumbnail

The one question that Röttgen simply does not want to answer

„Wollen Sie, dass Armin Laschet Kanzler wird?" Bei einem CDU-Präsidiumsmitglied wie Norbert Röttgen es ist, würde man auf diese Frage eigentlich ein eindeutiges "Ja" erwarten. Nach dem Stimmenverlust der Union bei der Bundestagswahl am vergangenen Sonntag ist der Rückhalt für den Unionskanzlerkandidaten aber deutlich geschrumpft. In der ARD-Sendung "Anne Will" wich Norbert Röttgen am Sonntagabend…
Read More
Κομισιόν κατά του καρκίνου thumbnail

Κομισιόν κατά του καρκίνου

ΕΥΡΩΠΗ AP PHOTO 02.02.2022, 23:16Η πρόεδρος της Κομισιόν έχασε την αδερφή της από καρκίνο όταν ήταν μικρή. Κι η επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έχει περάσει τη δική της περιπέτεια υγείας. Ίσως γι’ αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πάρει τόσο σοβαρά τον αγώνα της κατά της αρρώστιας που ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια Ευρωπαίους - κι όχι μόνο.«Κάθε ιστορία…
Read More
Leni, Isko trade barbs over Marcos issues thumbnail

Leni, Isko trade barbs over Marcos issues

By RICHA NORIEGA, GMA News Published October 8, 2021 10:12pm Updated October 8, 2021 11:12pm Vice President Leni Robredo and Manila Mayor Isko Moreno -- both aspirants for the presidency in Eleksyon 2022 -- exchanged words on Friday over issues involving the Marcoses and the martial law regime. They were reportedly in talks during the…
Read More
Zimbabwe: State Closes Case Against Kamambo thumbnail

Zimbabwe: State Closes Case Against Kamambo

Senior Court Reporter The State yesterday closed its case against Zimbabwe Football Association (ZIFA) president Felton Kamambo after leading its last witness, the investigating officer Inspector Blessing Matienga, who handled the matter. Insp Matienga, who is officer-in-charge at Harare Commercial Crime Unit, told the court that Kamambo accused him of being impartial during investigations since…
Read More
Index Of News
Total
0
Share