SVETI NEKTARIJE EGINSKI – KAKO I GDE PRONAĆI VELIKU SREĆU U ŽIVOTU

Sveti Nektarije Eginski – kako u životu pronaći pravu sreću!

Čovek je celog života u potrazi za srećom. Pokušavamo da je pronađemo na raznim mestima, u drugim ljudima, u materijalnim stvarima, a zaboravljamo da pogledamo u nešto najbliže i potpuno naše – u svoje srce!

Baš o tome je govorio i Sveti Nekatrije Eginski, episkop Aleksandrijske pravoslavne crkve, mitropolit pentapoljski kao i pravoslavni teolog koji je nakon smrti proglašen za sveca. Prema njegovom žitiju, Sveti Nektarije je imao život pun izazova i iskušenja, ali nikada nije odustajao od negovanja vrlina i očuvanju mira u duši.

U njegovim delima i rečima satkane su brojne životne mudrosti, a jedna od njih jeste kako i gde čovek treba da pronađe sreću:

„Koliko su u zabludi ljudi koji traže sreću van sebe – u stranim zemljama i putovanjima, bogatstvu i slavi, velikoj vlasti i nasladama, zadovoljstvima i u ispraznim stvarima koje kao svoj kraj imaju gorčinu! Graditi zdanje sreće van sopstvenog srca isto je što i graditi dom na mestu koje se podvrgava čestim zemljotresima.

Sreća se nalazi u nama samima i blažen je čovek koji je to razumeo… Sreća je – čisto srce, jer takvo srce postaje presto Božiji.

Gospod za ljude koji imaju čisto srce govori: „Useliću se u njih i živeću u njima i biću im Bog i oni će biti Moj narod“ (2 Kor. 6:16).

Šta njima još može nedostajati? Ništa, zaista ništa! Jer u svom srcu imaju najveće blago – Samog Boga!“

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
“Deadpool 3” Dazzler Rumors Heat Up thumbnail

“Deadpool 3” Dazzler Rumors Heat Up

Screenshot: YouTube@TaylorSwift Rumors have been swirling for months that pop icon Taylor Swift could be coming to the Marvel Cinematic Universe as X-Men mutant Dazzler in the third “Deadpool” film. Her name is one of several rumored to be making multiverse cameo appearances with others, including the likes of Channing Tatum as Gambit and Taron
Read More
Index Of News
Total
0
Share