Tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, inflációs adatok is jönnek – mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Pluszban zárt Amerika

Ma is emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék. A Dow Jones 0,63%-os, az S&P 500 0,94%-os, a Nasdaq pedig 0,5%-os pluszt teljesített.

Erősödnek az indexek

Szűk két órával zárás előtt nagyobb sebességbe kapcsoltak az amerikai tőzsdék, a Dow Jones már 0,46%-os, az S&P 500 0,71%-os, a Nasdaq pedig 0,27%-os pluszban van. Az optimizmust elsősorban az Alphabet dinamikája hajtja.

Óvatos emelkedés Amerikában

Óvatosan veszik ma a részvényeket az amerikai tőkepiacokon, ami az elmúlt napok dinamikusabb emelkedései után érthető. A Dow Jones most 0,15%-os, a Nasdaq 0,11%-os, az S&P 500 pedig 0,46%-os pluszban van.

Kisebb mínuszban zárt a magyar tőzsde

A BUX index végül minimális, 0,1 százalékos mínuszban zárta a mai napot. A hazai blue chipek közül az OTP 0,2 százalékos mínuszban zárt, a Mol részvénye 0,4 százalékkal került feljebb, a Richter papírja 0,6 százalékos mínuszban zárta a napot, a Magyar Telekom pedig fél százalékkal lejjebb került.


Tovább a cikkhez

16 perces ülésen döntöttek az olajkitermelésről az OPEC+ vezetői

Az OPEC+ története eddigi legrövidebb ülésén arról döntött, hogy márciusban napi 400 ezer hordóval növeli a kitermelést, azaz marad kitermelés fokozott növelésénél, pedig egyes várakozások szerint a 8 éves csúcson lévő olajárak indokolnák, hogy a kínálati oldalt gyorsabban bővítse a kartell. A változatlan termelésemelés bejelentésének hatására a Brent árfolyama rövid ideig ismét 90 dollár/hordó fölé szökött. Bár a növelés mértéke szerénynek mondható, az OPEC+ csoporton belül számos termelő így is küzd a kvóták teljesítésével.


Tovább a cikkhez

Emelkedés a tengerentúlon, szárnyal a Google anyacége

Ahogy arra a határidős indexek állása alapján számítani lehetett, emelkedéssel indul a nap az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,1 százalékos pluszban nyitott, az S&P 500 0,8 százalékot, a Nasdaq pedig 1,6 százalékot erősödött a nyitásban.

A Nasdaq felpattanását elsősorban a Google anyacégének köszönhetjük, a kedvező negyedik negyedéves gyorsjelentés és a 20:1 arányú részvény-feldarabolás hatására 8,3 százalékos pluszban van a tech-óriás részvénye.

ESG minősítést kapott az Alteo

A vonatkozó sajtóközlemény szerint a hazai energetikai szektorban elsőként szerzett független, nemzetközi ESG tanúsítványt az Alteo. A Sustainalytics vizsgálata alapján az iparági átlagnál kedvezőbb eredményt, azaz alacsonyabb kockázati besorolást ért el a vállalat.


Tovább a cikkhez

Nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre a magyar Erste Bank

Nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre az Erste Bank, a magyarországi pénzintézet 350 millió euró értékben bocsátott ki értékpapírokat jelentős túljegyzés mellett. Az aukcióra azért került sor, mert a bankoknak az MREL-követelmények keretében kötelező forrásbővítést végrehajtaniuk – ez volt az első ilyen kötvénykibocsátás Magyarországon.


Tovább a cikkhez

Jelentett a PayPal, szakad az árfolyam

A PayPal részvényei több mint 17 százalékos mínuszban kezdhetik a mai kereskedést, a befektetők a vállalat csalódást keltő növekedési kilátásai miatt fordultak el ilyen látványosan a pénzügyi szolgáltatótól, amit a negyedik negyedéves gyorsjelentés apropóján hoztak nyilvánosságra. A  bevételek nagymértékű visszaesésének oka nem más, mint hogy a jövőben nem lesz ügyfele a cégnek az eBay.


Tovább a cikkhez

Tudod az első pofon a legnagyobb: mire véljük a nagyobb elmozdulásokat a gyorsjelentések után?

A gyorsjelentés szezon során az egyedi részvényekben gyakran fordulnak elő akár pozitív, akár negatív meglepetések. Ha ezek eléggé nagyok, akkor a piac az árfolyamot gyorsan arrébb teheti. Ilyenkor azonban általában nem az első reakciót érdemes nézni, hanem azt, hogy a befektetők az új információ birtokában a következő időszakban mit tesznek. Ezt három aktuális példán keresztül mutatjuk be, amihez a technikai elemzés szolgál segítségül.


Tovább a cikkhez

A metaverzum egyik legfontosabb pillére – ki lehet a következő célpont?

Egymást érik idén a grandiózus bejelentések a gaming szektor nagyvállalatait illetően, valósággal repkednek a milliárdok a felvásárlásoknál, ahol jelentős prémium mellett “eszik meg” a nagyhalak a kisebb halakat. Az egyre markánsabb iparági átalakulást többek között a metaverzumbeli törekvések apropóján láthatjuk, a legnagyobb óriáscégek igyekeznek ugyanis minél előbb és minél inkább megvetni a lábukat a virtuális térben, ezzel magyarázható például a Microsoft történetének legnagyobb akvizíciója is, mely során közel 70 milliárd dollárért tervezik megvásárolni az Activision Blizzardot. Ebben a túlfűtött piaci alaphangulatban talán nem is az a megfelelő kérdés, hogy várhatunk-e a további extravagáns bejelentéseket a tartalomgyártó gaming vállalatokat illetően, hanem inkább az, hogy mikor érkezik a következő, és ki lehet a következő célpont. Ennek apropóján elemzésünkben megnéztük, mi a helyzet a szóban forgó szektor legfontosabb vállalatainak háza táján, mi történt mostanában az árfolyamokkal és milyenek a kilátások a cégeknél.


Tovább a cikkhez

Az inflációs adat nem rázta meg a piacot

A kereskedési idő feléhez közeledve továbbra is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken. A piacot látszólag nem igazán rázta meg, hogy a vártnál jóval gyengén inflációs adat érkezett az EU-ból, pedig az elemzők által várt csökkenés helyett enyhén nőtt az éves infláció az eurózónában januárban – derül ki az Eurostat friss közléséből. A hír kifejezetten kellemetlen az EKB számára, amely holnap tartja kamatdöntő ülését. A közlés után erősödik az euró.

Sok befektető várt erre, most meglépte a Google anyacége

Rekordnyereségről számolt be a Google anyavállalata, az Alphabet a negyedik negyedévre, köszönhetően elsősorban annak, hogy a hirdetési üzletág továbbra is rendkívül erős. A gyorsjelentés mellett azt is közölte a vállalat vezetősége, hogy 20:1 arányban részvény-feldarabolást hajtanak végre, ezzel vélhetően számos kisbefektető előtt nyitva meg a lehetőséget, hogy birtokolják egy kis szeletét az óriástortának.


Tovább a cikkhez

Jó hangulatban indul a kereskedés Európában

Kifejezetten jó hangulatban indul a kereskedés az európai tőzsdéken, a német DAX fél százalékos pluszban nyitott, a francia CAC és a brit FTSE 100 is 0,3 százalékkal került feljebb, ugyancsak pluszban kezdi a kereskedést a milánói és a spanyol tőzsde. 

Tovább folytatódik ma a gyorsjelentési szezon, ma tette közzé legfrissebb számait például a Raiffeisen, a Novartis, a Meta Platforms és a PayPal is. Egyelőre kifejezetten jól sikerül a szezon, tegnap jelentett például az elemzők által vártnál jóval kedvezőbb számokat a Google anyacége. Európában többek között a TeamViewer, a Santander, a Julius Baer, a Glencore, a Novartis és a Vodafone számait ismerhetjük meg.

Nagyon gurított az AMD, a befektetők rávetették magukat a részvényre

A tegnapi piaczárás utáni kereskedésben a chipgyártók, köztük az Nvidia, a Qualcomm és a Micron Technology árfolyama is emelkedett, miután az Advanced Micro Devices (AMD) az ellátási lánc globális nehézségei ellenére erős negyedéves keresletről számolt be a félvezetők iránt.


Tovább a cikkhez

Rekordot döntött a Raiffeisen nyeresége, egyelőre nincs gond az orosz és az ukrán leánybanknál

A koronavírus-járvány előttinél is magasabb, rekordszintű, 1,372 milliárd eurós konszolidált eredménnyel zárta 2021-et a Raiffeisen Bank International. Az osztrák bankcsoport tőkearányos nyeresége a középtávon megcélzott 11% közelében volt, az 55%-os költség/bevételre és a 13%-os tőkemutatóra vonatkozó középtávú célt pedig túlteljesítette. A bank menedzsmentje 1,15 eurós osztalék kifizetését javasolja részvényenként, ami 28%-os osztalékfizetési rátának felel meg.


Tovább a cikkhez

Elon Musk azt állítja: tényleg ki akarta vezetni a Teslát a tőzsdéről

Elon Musk komoly tapasztalattal rendelkezik a tőzsdei árfolyamok Twitter-üzenetekkel történő megmozgatásában, az elmúlt években rendszeresen olyan nyilvános üzenetekkel borzolta a kedélyeket, mellyel a Tesla, más tőzsdei cégek vagy éppen kriptopénzek árfolyamát mozgatta meg. Az amerikai befektetőkkel vívott csoportos perben Musk most azt állítja, hogy a Tesla hírhedt 420 dolláros árfolyamon történő kivezetése a tőzsdéről teljes mértékben valódi terv volt.


Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,8 százalékkal került feljebb, a S&P 500 értéke 0,7 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq értéke 0,6 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei értéke 1,55 százalékot emelkedett, a Hang Seng értéke 0,14 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 értéke 0,24 százalékos pluszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX értéke 0,42 százalékot emelkedhet, a CAC értéke 0,25 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE értéke 0,3 százalékot eshet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones értéke 0,05 százalékkal kerülhet lejjebb, a S&P 500 értéke 0,51 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq értéke 1,13 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma reggel teszi közzé az MNB a hitelintézetek december végi mérlegét, illetve a szokásos kamatstatisztikát, melyekből a teljes 2021-es évről képet kaphatunk. A jegybank lakásárindexéről viszont még „csak” a harmadik negyedéves adat jelenik majd meg. Az Eurostat a januári előzetes inflációs adatot teszi közzé, ami lényeges lehet, míg a tengerentúlon a magánszektor foglalkoztatását jelző ADP index érkezik.

2022. január 31- február 6. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január31.hétfő9:00KSHIpari termelői árakdec.
február1.kedd9:00MLBKTFeldolgozóipari bmijan.
február1.kedd9:00KSHKülkereskedelem (második becslés)nov.
február1.kedd11:30ÁKK3 hónapos dkj-aukció 
február2.szerda8:30MNBHitelintézetek mérlege+kamatstatisztikadec.
február2.szerda8:30MNBLakásárindexQ3
február3.csütörtök9:00KSHKiskereskedelemdec.
február3.csütörtök9:30MNBEgyhetes betéti tender (kamat) 
február3.csütörtök15:00MNBEgyhetes betéti tender (elfogadott összeg) 
február4.péntek9:00KSHIpardec.
Nemzetközi makrogazdaság
január31.hétfő2:00KínaNBS feldolgozóipari bmijan.
január31.hétfő11:00EUGDP (előzetes)Q4
január31.hétfő14:00Németo.Infláció (előzetes)jan.
február1.kedd8:00Németo.Kiskereskedelemdec.
február1.kedd11:00EUMunkanélküliségdec.
február2.szerda11:00EUInfláció (előzetes)jan.
február2.szerda14:15USAADP munkaerőpiaci indexjan.
február3.csütörtök13:00UKBank of England kamatdöntés 
február3.csütörtök13:45EUEKB kamatdöntés 
február3.csütörtök14:30EUChristine Lagarde sajtótájékoztatója 
február3.csütörtök16:00USAGyáripari megrendelésekdec.
február4.péntek8:00Németo.Gyáripari megrendelésekdec.
február4.péntek11:00EUKiskereskedelemdec.
február4.péntek14:30USAMunkanélküliségjan.
Forrás: Portfolio-gyűjtés    

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 4,4 százalékos elmozdulással a BUX index áll az élen, a sereghajtó 8,0 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 9,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 4,5 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 17,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
 Árfolyam1 nap1 hét1 hónapIdén1 év5 év
Amerikai részvényindexek       
Dow Jones35 405,240,8%3,2%-2,6%-2,6%17,2%78,0%
S&P 5004 546,540,7%4,4%-4,6%-4,6%20,5%99,4%
Nasdaq15 019,680,6%6,2%-8,0%-8,0%13,4%191,5%
Ázsiai részvényindexek       
Nikkei27 078,480,3%-0,2%-6,0%-6,0%-3,6%41,4%
Hang Seng23 802,260,0%-1,8%1,7%1,7%-17,6%2,1%
CSI 3004 563,770,0%-2,5%-7,6%-7,6%-15,8%34,7%
Európai részvényindexek       
DAX15 619,391,0%3,3%-1,7%-1,7%14,7%34,0%
CAC7 099,491,4%3,8%-0,7%-0,7%30,0%48,1%
FTSE7 535,781,0%2,2%2,0%2,0%16,5%6,0%
FTSE MIB27 224,891,5%4,6%-0,4%-0,4%24,7%45,3%
IBEX8 726,71,3%2,9%0,1%0,1%11,9%-6,5%
Régiós részvényindexek       
BUX52 959,27-0,9%3,6%4,4%4,4%21,2%62,5%
ATX3 903,441,6%4,3%1,1%1,1%33,2%43,1%
PX1 414,06-0,2%0,8%-0,8%-0,8%37,5%50,7%
WIG2067 972,250,8%1,4%-1,9%-1,9%18,3%22,1%
Magyar blue chipek       
OTP18 110-1,0%6,9%9,1%9,1%32,1%103,5%
Mol2 700-1,8%1,5%7,1%7,1%21,6%7,2%
Richter8 330-0,1%1,9%-4,5%-4,5%1,0%34,1%
Magyar Telekom4200,1%-0,5%2,1%2,1%6,7%-18,4%
Nyersanyagok       
WTI88,20,1%1,9%17,3%17,3%64,8%63,7%
Brent89,24-2,3%1,1%13,8%13,8%58,0%55,8%
Arany1 806,360,5%-2,2%-0,9%-0,9%-3,0%50,2%
Ezüst22,711,0%-4,7%-2,4%-2,4%-20,7%30,1%
Devizák       
EURHUF355,6750-0,1%-0,8%-3,5%-3,5%-0,2%14,6%
USDHUF316,1837-0,4%-0,6%-2,4%-2,4%7,2%9,6%
GBPHUF426,18510,2%-0,6%-3,0%-3,0%5,7%17,2%
EURUSD1,12490,3%-0,2%-1,1%-1,1%-6,9%4,6%
USDJPY115,26000,0%1,2%0,1%0,1%9,8%1,6%
GBPUSD1,35080,7%0,2%-0,3%-0,3%-1,1%6,8%
Kriptovaluták       
Bitcoin38 733,040,6%4,8%-16,2%-16,2%15,5%3 837,6%
Állampapírok       
10 éves amerikai állampapírhozam1,81,0%0,8%20,1%20,1%67,1%-27,2%
10 éves német állampapírhozam0-96,0%-99,2%-99,4%-99,4%-99,8%-100,2%
10 éves magyar állampapírhozam4,970,2%2,7%8,5%8,5%106,2%38,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Former CFTC Chairman Giancarlo Joins CoinFund as Advisor thumbnail

Former CFTC Chairman Giancarlo Joins CoinFund as Advisor

Giancarlo ha sido un defensor vocal de las criptomonedas y las CBDC y ha pedido un "enfoque de no hacer daño" para la regulación de blockchain. 67 Vistas totales 24 Número total de compartidos La firma de inversión en blockchain CoinFund ha designado al ex regulador de 'commodities' de Estados Unidos, Christopher Giancarlo, como asesor…
Read More
Sustainable Business Went Mainstream in 2021 thumbnail

Sustainable Business Went Mainstream in 2021

In 2021, many climate trends that were gaining steam in years past became the norm. In this article, which describes the five biggest climate and sustainable business stories from the past year, the author points to ESG standards and electric vehicles as two of these “there’s no going back” items. The other three stories — business…
Read More
BJP swept the polls in Thengal Kachari Autonomous Council thumbnail

BJP swept the polls in Thengal Kachari Autonomous Council

BJP swept the polls in Thengal Kachari Autonomous CouncilET BureauLast Updated: Jan 25, 2022, 02:27 AM ISTSynopsisAssam chief minister, Himanta Biswa Sarma tweeted, “Landslide victory of @BJP4Assam & coalition parties in Thengal Kachari Autonomous Council elections has reaffirmed people's faith in our Adarniya PM Shri @narendramodi ji. Congratulations to our karyakartas whose sincere efforts have…
Read More
Vitalik Buterin Reveals How He Burned Over $7 billion in Shiba Inu thumbnail

Vitalik Buterin Reveals How He Burned Over $7 billion in Shiba Inu

You are here: Home / News / Altcoin News / Vitalik Buterin Reveals How He Burned Over $7 billion in Shiba Inu January 25, 2022 by Vignesh K Vitalik Buterin, the Ethereum blockchain’s co-founder, recently revealed how he burned $6.7 billion in Shiba Inu.Buterin stated in a recent interview with the UpOnly Podcast that unknown devs…
Read More
Dr. Martens se va de Argentina y remata botas y calzados al 50% thumbnail

Dr. Martens se va de Argentina y remata botas y calzados al 50%

La icónica marca Dr. Martens se va de la Argentina y remata botas, borcegos y calzados al 50%, según anunciaron a través de sus redes sociales. La recurrente falta de stock que hacía que no hubiera disponibilidad de los productos a causa de las restricciones a las importaciones fue una de las tantas razones que…
Read More
Index Of News
Total
0
Share