Дядо-Кольовото дърво в село Студена спечели титлата „Дърво с корен 2021”

Според преданията дъбът е част от гъста гора, намира се в землището на днешното село. Заради гората и минащата река там се заселват първите му жители – българи, криещи се от турските набези. Дядо-Кольовото дърво е символ на Студена – посреща връщащите се у дома негови жители и е стожер на тази българщина и вяра.

В категория “Вековните дървета говорят” победител е Чинарът на Чучур – 350-годишно дърво, растящо в едноименната местност в центъра на с. Годешево, което за първото място с 232 гласа. Историята изпраща Валентин Асенов, който разказва, че всяка година под чинара се спуска голяма въжена люлка, на която хората се люлеят за здравето. В миналото там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и борби, на които хората са се стичали от всички околни села да гледат. Наградата връчи доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и член на журито, който раздели любопитни факти около обичая да се залюляват младите, изпълняван и в други краища на страната. Отличието е прието от Евелина Чолакова, кмет на селото, което благодари и приветства идеята на конкурса, да има възможност да се отбележи забележителните български дървета, които да бъдат популярни.

В допълнителната категория “Млад природолюбител” журито награди учениците от клуб “Пътешественици от етнографията на Граово” към СУ “Васил Левски” и Регионален младежки Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени парите, които полагат за косматия дъб край с. Брезнишки източник , за който местните вярват, че има чудодейна и целителна сила. Младеж вече 4 години почистват мястото от бурната растителност, като имат намерение да поставят и указателна таблица.

И тази година журито връчва допълнителна специална награда – на учениците от Технологично училище Електронни системи към Технически университет-София, Професионална гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд” и 32.СУ “Св. Кл. Охридски” в София. Те изпратиха историята на своя смърч , което е първото засадено от тях в рамките на началото на Collect4life , което е цел да събере и рециклира телефони и с парите да засадите хората. Журито реши да ги отличи поради проявеното от тях активно отношение към заобикалящата ни среда и вдъхновяващия пример за кауза с мисълта за природата и бъдещето.

Дядо-Кольовото дърво в село Студена финалист и българският представител в международния конкурс “Европейско дърво на годината 2022” . Той ще започне на 1 февруари и в него ще има своите национални победители ще се включи в общо 16 държави. Онлайн гласовото ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org . Разчитаме на подкрепата на всички, за да помогнем на българската дъб да заеме достойно място сред любимите хора на хората от Стария континент.

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Reduction in the number of French visas: Franco-Moroccans denounce an "unfair" decision taken "cookie-cutter" thumbnail

Reduction in the number of French visas: Franco-Moroccans denounce an “unfair” decision taken “cookie-cutter”

Des Franco-Marocains, acteurs au quotidien des liens entre la France et le Maroc, ont dénoncé la décision de Paris de réduire, de manière drastique, les conditions d’octroi des visas pour les citoyens marocains, qualifiant d' »injuste » cette décision prise à « l’emporte-pièce ». Dans un texte intitulé « VISAVIE », rendu public mercredi, ils ont fustigé « une décision prise à…
Read More
Index Of News
Total
0
Share