2050-ig hat új atomreaktort épít Franciaország

Amit ma meg kell építenünk, az a francia atomenergia reneszánsza – e szavakkal jelentette be Emmanuel Macron két hónappal az elnökválasztás előtt nagyszabású, nukleáris programját: Franciaország 2050-ig hat új, második generációs európai nyomottvizes reaktort (EPR) épít, és további nyolc kisebb reaktor építését is megfontolja. A köztársasági elnök bejelentése is jelzi a francia energiapolitika döntő fordulatát és az ország igényét a szuverenitásra.

„Tekintettel a villamosenergia-szükségletre, az átmeneti helyzetre és a meglévő flotta éllettartamának lejártára, ma elindítjuk az új atomreaktorok programját” – mint azt az AFP francia hírügynökség és a Le Temps című sváci lap is kiemelte, így fogalmazott Emnmanuel Macron köztársasági elnök csütörtökön, amikor a belforti, egykori Alstom-gyárból, az Arabelle turbina gigantikus acélfogaskerekeivel a háta mögött bejelentette annak az atomprogramnak a beindítását, melynek főbb alapgondolatait már tavaly megosztotta a nyilvánossággal.

A Le Parisien hozzáteszi: nem véletlenül választotta az elnökválasztáson indulását egyelőre még be nem jelentő, ám egyelőre a legesélyesebb potenciális jelöltként emlegetett, hivatalban levő államfő ezt az üzemet bejelentésének helyszíneként. Az Alstom korábbi üzemében azt is tudatta a nyilvánossággal, hogy a vállalat „visszatér” nemzeti tulajdonba, miután az EDF, a francia állami áramszolgáltató cég megvásárolta General Electric francia energia-ágazatát.

A gesztus egyértelműen a francia nemzetgazdaság erőfeszítéseit jelzi az ország egyes nagyvállalatainak kézben tartására, újraélesztésére.

Franciaországban mintegy 72 százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét 18 atomerőműben 56 reaktor biztosítja.

Szakítanak a kétkedéssel

Emmanuel Macron elismerte, hogy az „elmúlt évtizedre rányomta a bélyegét a nukleáris energia iránti nemzetközi kétkedés, a fukushimai szörnyű esemény nyomán”.  „Vannak olyan nemzetek, amelyek ebben az időszakban radikális döntéssel hátat fordítottak az atomenergiának. Franciaország nem tette meg ezt a lépést, ellenállt, de nem ruházott be többet a nukleáris szektorba, mert a kételkedés jelen volt” – hangsúlyozta az elnök.

A francia elnök jelezte, hogy a hat európai nyomottvizes reaktort (EPR) – amelyek teljesítménye egyenként 1600 megawatt (a paksi atomerőmű teljesítménye 2000 megawatt) – a nemzeti szuverenitás jelképének számító EDF fogja megépíteni és működtetni.

A hat új reaktor üzembeállítása lépcsőzetes lesz 2035-től. Az ágazat nyolc kisméretű innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművet, úgynevezett SMR-t (Small Modular Reactor) is fejleszt.

Nemcsak az atomenergia-ágazatban jelentett be ambiciózus programot Macron, aki 2050-re, mint kijelentette, 50 szélerőműpark üzembe helyezésével számol, összesen 40 GW termelési kapacitással. Igazi erődemonstráció egy olyan ország számára, amelynek még nem sikerült tengeri szélerőműparkot felavatnia – elemez a lesechos.fr, a vezető gazdasági lap.

A legelső francia szélerőműpark áprilisban kezdi meg működését, az eredeti tervekhez képest 10 év késéssel. 2050-re a telepített napenergia-kapacitást csaknem tízszeresére, több mint 100 gigawattra kívánja növelni Macron most bejelentett programja.

Forrás: hirado.hu

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
300 leva thumbnail

300 leva

© Claudio Centonze, EC - Audiovisual Service Срещу 300 до 600 лева в България можеш да получиш фалшив сертификат за ваксинация. Тези измами са много опасни, но държавата сякаш бездейства. Лекар от София, пожелал анонимност, обясни пред "Дойче веле" как функционира схемата.Между 300 и 600 лева е "ценоразписът" в България за фалшив сертификат за ваксинация…
Read More
Fed Goes Green As Oil and Inflation Spike thumbnail

Fed Goes Green As Oil and Inflation Spike

As America's economy teeters on the brink, its central bank is being handed over to a cadre of progressive activists.Sarah Bloom Raskin, nominee to be vice chairman for supervision and a member of the Federal Reserve Board of Governors, speaks before a Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee confirmation hearing on Capitol Hill on…
Read More
Index Of News
Total
0
Share