Test: Acer Predator Triton 300 SE (Video)

Acer Predator Triton 300SE je pomalo iznenađujuće samouveren odgovor Acer-a na zahtev za malim, kompaktnim prenosnim računarom i velikom snagom hardware-a. Zapravo ovo je notebook sa pravim gejming specifikacijama, ali i namenom jednog klasičnog Nvidia Studio računara. Naravno, ima tu skrivenih kompromisa jer je nemoguće sve spojiti u ograničeni prostor “četrnaestice”, ali nivo performansi, cena i opšti utisak koji ostavlja Triton 300SE, zaslužuju preporuku ukoliko imate potrebe za jednim ovakvim malim “snagatorom”…

Ovaj Predator Triton 300SE uopšte ne izgleda kao neki gejmerski laptop. 14” ekran, vizuelni elementi hromiranih lajsni, klasična pojava svetlo aluminijumskog kućišta, čitač otiska prsta. Jednom rečju, na prvi pogled ga je lako zameniti za neki biznis model. Međutim ako malo bolje zagledate, primetićete čuveni Predator logo, masivne bočne otvore za izduv kao i velike difuzore na zadnjem delu, RGB tastatura kao i uočljivu oznaku o 144Hz ekranu – sve to govori zašto ovaj kompaktni i lepuškasti laptop pripada prestižnoj Predator Triton  porodici  gejming laptop računara.

A, da nije tek neki običan laptop na istu temu, govori i oznaka “SE” u nazivu modela. Naime, radi se o specijalnoj ediciji Triton 300 serije. Dakle, kompaktna gejming mašina koja bez ikakve nedoumice može da se klasifikuje kao računar za profesionalne kreativce tj. kao Nvidia Studio laptop računar. Dakle, zanimljiv laptop za igru, ali i ozbiljniji rad!

Dizajn i karakteristike

Uz sve gore izrečeno, Acer se potrudio da mu podari adekvatne karakteristike: moćan hardver nove generacije, kvalitetnu izradu i ono što iznenađuje prilično korektnu cenu od 1500€, što u ovom periodu nestašice i opšteg preterivanja sa cenom, deluje gotovo kao iznenađenje.

triton1s.jpg

Pojava Triton 300 SE notebook-a je upečatljiva zbog kućišta koje je u potpunosti napravljeno od anodiziranog aluminijuma svetlo sive tj. Sparkly Silver nijanse. Osim što izgleda drugačije od proseka gejming konfekcije, izaziva i kvalitentiji osećaj pod rukom. Spojevi su precizni i jedva primetni, a telo od metala doprinosi boljem hlađenju uređaja. Kućište je kompaktnih dimenzija sa širinom 32 i dubinom od 23 centimetra u isto vreme je umereno tanko sa 1.7 cm za jedan prenosni uređaj gejming karakteristika. Težina od 1.8 kg je posledica velikog rashladnog sistema, neophodnog obzirom na jak ugrađeni hardver.

Linije i metalne površine su asketski čiste, i njihovu jednoličnost na poklopcu uređaja narušava reljefni Predator logo. Ekran dijagonale 35.6 cm je zapravo 14” standard i prilično se retko sreće na gejming modelima, obzirom da je to za ovu namenu teskobna dijagonala. Ipak, kao što rekosmo, ovaj Triton je više od gejming notebook-a i koketira sa dizajnerima, tvorcima kreativnih sadržaja, onima koji se bave video montažom i sličnim poslovima. Takav scenario u nekoj perspektivi, podrazumeva i korišćenje klasičnog monitora velike dijagonale.

triton2s.jpg

Ugrađeni ekran koristi IPS panel, primetno je svetao sa specifikacijom osvetljenja od 300 nita i uz karakteristiku osvežavanja na 144Hz prikazuje veoma korektnu sliku. Ipak, nedostaje mu ubedljiviji kontrast da bi postigao HDR efekat, zbog čega primećujemo na maksimalnim vrednostima onaj efekat mrene tj. blagog zamućenja. Poseduje aktivnu kontrolu emisije Blue LED svetla i ima antirefleksivni premaz što definitivno pogoduje očima prilikom dužeg rada. Ne sviđa nam se ni ova debela donja lajsna pogotovo u kontekstu novijih modela koji imaju mnogo bolju efektivnu iskorišćenost dela u kome je smešten ekran. To je pak neizbežno zbog korišćenja 16:9 formata i prikaza 1920×1080 piksela. Uglavnom neki lični utisak je da bi Triton 300SE u sledećoj evoluciji trebalo da dobije ubedljiviji HDR ekran. Da ne bude zabune, ovaj je i više nego dobar, definitivno je na visini zadatka je kada su u pitanju gejming i rad u aplikacijama.

Detalj koji ćete svakako primetiti je sveopšte prisustvo ventilacionih otvora što za uvlačenje svežeg, tako i onih za izduvavanje toplog vazduha. To je jednostavno neophodno u kontekstu kompaktnog kućišta 14” inčnog modela, brzog centralnog i grafičkog procesora. Zbog upotrebe dva specijalno dizajnirana Aeroblade Bionic ventilatora, bočni prorezi su postavljeni pod pravim uglom na bokovima i pozadi, tako da je efekat izbacivanja toplote maksimalno iskorišćen. Položaj usisnih otvora je pogođen u skladu sa položajem mnoštva tankih propelera ventilatora čija je debljina manja od jednog milimetra, pa osim velike usisne površine na bazi tu je i zona za uvlačenje vazduha na površini – tik ispod ekrana. Jedino nam se ne dopada šema ove površine koja neodoljivo liči na onu na HP Pavillion modelu. Ipak je ovaj Triton za dve klase iznad pomenutog HP modela i o tome bi Acer morao da povede računa.

triton3s.jpg

Potreba za dobrim hlađenjem je rezultat odluke da se u Triton 300 SE ugrade jak par grafičkog i centralnog procesora: GeForce RTX 3060 sa 6GB GDDR6 memorije i Intel Core i7 11370H. Ovde moram da vam skrenem na pažnju na jedan detalj. Nekada su Intel mobilni procesori sa “H” sufiksom označavali najjaču seriju procesora za mobilne računare. Sada postoji puno varijacija pa obratite pažnju ukoliko su vam u mislima maksimalne gejming performanse. Naime, dotični pripada štedljivijoj seriji sa četiri jezgra i 8 “tredova” kao i integrisanim sistemskim ali i kontrolerom periferija. Dakle ne koristi zaseban čipset več je sve spakovano na isti silicijum. Obzirom da je morao biti štedljiviji i sa manjim toplotnim otiskom zbog manjeg kućišta, napravljeni su određeni kompromisi i uštede po pitanju broja fizičkih jezgara ali i karakteristika sistemskog kontrolera. On naime pruža podršku za vezu sa RTX 3060 grafičkim procesorom samo magistralom širine 4 PCIe putanje 4. generacije. Iako na prvu deluje gotovo katastrofalno situacija nije baš tako crna, a što ćete videti u delu gejming rezultata. Uglavnom postignut je kompromis kontrolisane potrošnje i grejanja i sa druge strane dobrih performansi za kompaktnu gejming četrnaesticu što joj omogućuje brz rad u zahtevnijim aplikacijama ali i igranje najnovijih igara sa visoko podešenim grafičkim detaljima i podrškom Ray Tracing efektima.

Dobrom gejming osećaju i brzom radu doprinosi prisustvo 16GB dvokanalno konfigurisanje DDR4 memorije na 3200 MHz. 8GB RAM-a je zalemljeno na ploču, a pomoću dodatnog SO-DIMM ležišta možete proširiti RAM do maksimalnih 24GB što će nesumnjivo pogodovati radu u zahtevnijim aplikacijama poput Photoshop-a ili Premiere-a.

Pohvaljujemo i oduku da se ugradi brzi M.2 PCIe SSD kapaciteta 1 TB. Na žalost nije bilo mesta za dodatni M.2 SSD uređaj. Tu je i odlična tastatura sa vrlo konkretnom putanjom pojedinačnog tastera i RGB podešavajućim pozadinskim svetlom u tri zone. Definitivno pomak na bolje u odnosu na prethodne modele. Touchpad sa metalnim osećajem i izraženim klik efektima, usput poseduje i čitač otiska prsta kao element zaštite u kombinaciji sa Windows Hello funkcijom.

triton4s.jpg

Brzo povezivanje i neometan protok podataka sa eksternim uređajima je neophodnost za komforan rad na modernim računarima. Zato je ovaj Triton 300SE opremljen trenutno najbržim WiFi 6 bežičnim standardom komunikacije sa lokalnom mrežom i internetom. Upotrebljeno je Killer AX1650i rešenje sa očitim akcentom na gejming, ali odluka da se izostavi klasična LAN konekcija je u najmanju ruku diskutabilna u slučaju “čistokrvog” gejmera.

Dobar je i izbor konekcija. Dva brza USB-A 3.2 porta druge generacije od kojih onaj na desnom boku podržava funkciju punjenja mobilnih uređaja. Zatim tu je i jedan USB-C 3.2 10Gbps port sa podrškom za Thunderbolt 4 standard. Osim ovog za vezu sa monitorima služi i jedan klasični HDMI 2.1 port. Ne zaboravimo i HD web kameru sa LED indikacijom aktivnosti kao i par digitalnih mikrofona na gornjoj lajsni ekrana.

Sistem bočno postavljenih zvučnika je tek solidan i ukoliko želite da uživate u DTS višekanalnim, prostornim efektima tokom gejminga i novih filmova, obavezno je korišćenje slušalica. Ovakvi kakvi jesu dovoljni su tek za opuštanje tokom rada uz tihe zvuke ambijentalne muzike.

Napajanje jedne ovakve mobilne gejming platforme je poverena ispravljaču snage 180W uz obaveznu funkciju brzog punjenja. Potrebno mu je nešto manje od sat vremena da do kraja napuni 4-ćelijsku Litijum-jonsku bateriju kapaciteta 60Wh. Ona pak daje autonomiju rada pri standardnih 80% osvetljenja ekrana i korišćenju umereno zahtevnih aplikacija od 3 sata i 15 minuta, a što je neki očekivani prosek za ovu kategoriju prenosnih računara.

triton5s.jpg

Kada su u pitanju gejming performanse u režimu rada na bateriji, ručnim podešavanjem moguće je postizanje frejmrejta čak iznad vrednosti od 70 fps-a u pojedinim naslovima. Vodite računa da se tada baterija osetno brže prazni. Sa druge strane Nvidia Battery Boost opcija uz pomoć aktivne Optimus tehnologije omogućava duže igranje na bateriji uz pomoć mogućnosti izbora bolje autonomije ili većeg FPS-a u zavisnosti šta igrate i mogućnosti da podešavate frejmrejt u koracima od 5 fps-a u intervalu 30-60 frejmova u sekundi. Sasvim dovoljno za glatko gejmplej isusktvo u većini igara.

A kad smo već kod performansi, recimo da je izbor procesora i GeForce RTX 3060 grafičke karte dobro usaglašen bez obzira na hendikep ograničene magistrale. Ipak evidentno je da su određeni penali u gejming performansama neminovni zbog upotrebe štedljivije verzije procesorske platforme, a što pokazuju grafikoni i slično konfigurisana konkurencija u 15.6” formatu. Međutim, oni ni izbliza nisu toliko veliki koliko to zvuči kada pomenete 4x manju magistralu. Far Cry 5 dostiže 100fps-a na Ultra setovanjima i Full HD rezoluciji, Shadow of the Tomb Raider u DX12 i Highest detaljima isporučuje jednako impresivan prosek od 80 fps-a. GEARS 5 na Ultra podešavanjima izbacuje prosek od 83 fps-a, kao i The Division 2. Jasno je da u ovakvim igrama Triton 300 SE itekako dobro koristi ekran sa visokim vrednostima osvežavanja ekrana. I da ne zaboravimo Ray Tracing igre gde recimo najnoviji Far Cry 6 sa uključenim RT efektima i aktivnom Fideltiy Super Resolution opcijom na Quality podešavanjima isporučuje prosek od savršeno glatkih 61 fps-a, a Call Of Duty Black Ops sa High Ray Tracing posešavanjima i DLSS Qualtiy funkcijom se penje do proseka od skoro 70 fps-a. Zaključujemo konstatacijom da je potpuno osposobljen za pokretanje i uživanje u igranju najnovijih AAA igara.

triton6s.jpg

Ništa manje nije impresivan kada su u pitanju zahtevne aplikacije, što se posebno odnosi na one sa CUDA GPU asistencijom. Savršen je za rad u Photoshopu i postigao je rezultat u Premijeru koji je među najboljim do sada testiranih laptop modela, a u krajnjem oni najbolje o opštem nivou performansi i brzine ovog računara.

Performanse:

 AppPerformanceChart.png

OfficePerformanceChart.png

GamingPerformanceChart.png

Zbog toga zna da se zagreje. Ovde vam skrećemo pažnju da obavezno ažurirate firmware računara na verziju iz decembra prethodne godine tj. najnoviju, koja rešava problem sa prekomernim zagrevanjem. To se naročito odnosi na situaciju ukoliko uključite overkloking režim uz pomoć namenskog Turbo tastera koji će osim maksimalnih frekvencija, podići tempo rada ventilatora na veći broj obrtaja što će biti propraćeno povećanjem buke. Inače je ovaj računar prilično brz i tih bez aktiviranja ove opcije ali ako baš želite maksimalne performanse i po svaku cenu, stoji vam na raspolaganju i ova opcija. Spomenimo da Turbo režim nije moguće aktivirati prilikom rada na bateriji, kada ujedno nije moguće aktivirati Extreme i Turbo predefinisane režime rada hardvera.

Za detaljna podešavanja će vam poslužiti Predator Sense aplikacija pomoću koji podešavate i pratite radne režime centralnog i grafičkog procesora, ventilatora, zatim temperaturu, podešavate RGB osvetljenje tastature i još mnogo toga. Sve to je grafički besprekorno prikazano. Za prozivanje Predator Sense softvera je predviđen poseban taster.

triton7s.jpg

Maksimalnu frekvenciju procesora smo očitali na 4.4GHz dok je maksimalna radna temperatura varirala od 70 stepeni u režimu rada na bateriji, do 95 stepeni kada je priključen punjač. GeForce RTX 3060 tokom gejminga beleži maksimalnih 75 stepeni Celzijusa.

U pogledu eventualne nadogradnje hardvera računara, dostupni su vam po jedan M.2 PCIe x4 2280 slot i jedan SO-DIMM DRAM konektor koji su u našem slučaju već bili popunjeni. Dakle nema dodatnog M.2 konektora ili dodatnog boksa za 2.5” SATA uređaj. To je posledica kompaktnog formata računara i upotrebe štedljivije Rocket Lake UP verzije procesorske platforme, tačnije rečeno čipseta.

Finalni utisci

Polako privodimo kraju i ovaj test, konstatacijom da je u pitanju defitivno dobar računar za kreativu i gejming. I, ono što je vrlo važno sa krajnje fer cenom imajući u vidu kvalitet izrade i dobar hardver. Do idealnog ga distancira ekran, voleli bismo da ima bolji HDR ekran sa ubedljivijim kontrastom, ali to je ipak neizvodivo u kontekstu cene i želje da se prilagodi mainstream gejming 16:9 formatu i ciljanoj 1080p rezoluciji.

Kada se sve sumira, jako dobra četrnaestica – razuman i racionalan izbor za ozbiljan rad, ali i igranje u najnovijim igrama. Acer je postigao gotovo iznenađujuće dobar balans procesora i prilično sposobne RTX 3060 grafičke karte! Odličan i brz, bez obzira da li igrate najnoviji FarCry 6 sa Ray Tracing efektima ili editujete video u Adobe Premijeru… definitivno naša preporuka ukoliko vam je potreban jedan ovakav prenosni računar.

I reč po reč, ušli smo u novi serijal testova PC računara, mobilnih ili dekstop svejedno, povukli smo nogu sa jednim atraktivnim laptop modelom. Imam najave i uskoro nam stiže još premijernih uređaja u vidu novih ploča, SSD modela, najnovijih mejnstrim gejming grafičkih karti i ostalog zanimljivog hardvera…

____________________________________________________

Prednosti:

– Performanse u malom pakovanju

– Odlična RTX 3060 grafika, kako za gejming tako i za GPU app

– Kvalitet izrade

– Obilje brzih USB 3.2 Gen 2 portova

– Prisustvo brzog WiFi 6 standarda

– Ubedljiv sistem hlađenja

– Predator Sense softver

Nedostaci:

– PCIe x4 veza sa GPU-om

– Intel Rocket Lake UP verzija procesora

– Želimo bolji ekran

– Nema LAN priključak

– Turbo režim je bučan

CENA: oko 1500€

Note: This article have been indexed to our site. We do not claim legitimacy, ownership or copyright of any of the content above. To see the article at original source Click Here

Related Posts
Typ alla specs för Oppo Find X5 Pro läckta thumbnail

Typ alla specs för Oppo Find X5 Pro läckta

Enligt en källa kommer OPPO hålla låda på årets Mwc-mässa där flaggskeppet Find X5 Pro kommer visas upp. Nu ser det dock ut som att det mesta sipprat fram. Det framgår att modellen kommer få Snapdragon 8 Gen 1 under huven med 12 GB RAM och 256 GB minne. Vidare ser det ut som att…
Read More

What If Episode 9’s Credits Scene Explained: Captain Carter’s Endgame Ending

Warning: Contains SPOILERS for Marvel's What if...? episode 9. Marvel’s What If…? season 1 has come to an end, and the season finale ends with a curious post-credits scene that twists Captain America’s Avengers: Endgame ending for Captain Carter. The animated MCU has been primarily composed of isolated one-off stories set in different realities of the Marvel multiverse, but…
Read More
Rugged 2023 Ram 2500 HD Rebel Debuts thumbnail

Rugged 2023 Ram 2500 HD Rebel Debuts

Your guide to a better future The Ram 2500 Rebel brings the aggressive style and off-road upgrades of the 1500 Rebel to a larger, heavy-duty scale. Sept. 28, 2022 9:01 p.m. PT 1 of 12 Ram Joining the 2023 Ram Heavy Duty truck range is the new 2500 Rebel. 2 of 12 Ram The Rebel
Read More
"Preparations for wave 4 have not been made."  Who makes the startling statement, in the midst of a pandemic thumbnail

“Preparations for wave 4 have not been made.” Who makes the startling statement, in the midst of a pandemic

S-au făcut afirmații surprinzătoare legate de pregătirile pentru valul patru al pandemiei de coronavirus, care nu ar fi fost făcute, de fapt. Menționăm că tot mai multe judeţe din țară au intrat în scenariul roşu şi multe localităţi au trecut de pragul de incindeţă 7.5. ”Pregătirile pentru valul 4 nu au fost făcute” ”Pregătirile pentru…
Read More
Index Of News
Consider making some contribution to keep us going. We are donation based team who works to bring the best content to the readers. Every donation matters.
Donate Now

Subscription Form

Liking our Index Of News so far? Would you like to subscribe to receive news updates daily?

Total
0
Share